Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Онлайн кандидатстване … в България.

В един коментар стана на въпрос за онлайн кандидатстването и търсенето на работа. Като всяко нещо и това си има позитивни и негативни страни. Споделям тук моите, но ти след като четеш  блогове сигурно си вече още по-напреднал по темата. Прецизирам, че кандидатстването онлайн предполага, че има обявена позиция или формуляр за онлайн спонтанно кандидатстване. Тогава се изисква да се следва формата на сайта, на който кандидатстваш и …важат почти същите правила както при изпращане на CV и мотивационно писмо по мейл или на хартия. Е, разбира се пишеш на кирилица, ако е на български, а не на латиница и ако прикачаваш CV файл, е по добре да е в pdf формат, за да няма недоразумения с форматирането при отваряне.

Като човек, който е бил и от страната на работодатела, на агенция за подбор, а и също кандидатствал активно, ето какво ми е мнението за феномена онлайн кандидатури в България.

Много фирми и агенции говорят за т.нар. e-recruitment (онлайн набиране на кандидати), но малко са тези които го правят като хората в нашата страна(за съжаление!). Обикновенно пращаш кандидатурата си и после….нищо. В най-добрия случай, автоматичен мейл с потвърждение и после …. пак нищо. Липсата на обратна връзка е повсеместна. Не мога да виня никого, ресурсите за развитие на една добра e-recruitment платформа никога не са приоритена грижа на топ мениджмънта някак. Няма да се разпростирам в анализи на причините. И тогава онлайн кандидатстването всъщност е просто едно автоматизирано … изпращане на мейл, а не наливане в база данни. „Наливането“ е ръчното подреждането на файловете получени от кандидатите по директории с кодови имена и …толкоз. При това после търсенето да не ви разправям как се прави и колко е ефективно…  Единственно някои(не всички) фирми, част от международни корпорации имат една добре структурирана база данни и с малко усилия могат да комуникират по-интерактивно с кандидатите…ако това им влиза в приоритетите.

Другата особенност сигурно вече си я усетил лично – интерфейса не винаги е удобен за кандидатите. Особенно това касае порталите за онлайн кандидатстване, които имат интерес наистина ефективно да налеят информацията в добре структурирана база данни. За целта те използват т.нар падащи списъци, които понякога улесняват въвеждането на информация от кандидата, но понякога – хич. Няма да цитирам имена, само ще цитирам случай с много известен български портал, в който за раздела Обучение в падащия списък няма място да изпишеш нищо РАЗЛИЧНО от техния списък с учебни заведения. Тогава единственния ти вариант да изпишеш завършена…например квалификация от Швейцарски колеж, е да я отбележиш накрая на CV-то в полето за свобеоден текст.  Е, после при търсенето по критерий Обучение в профила ти няма да има …нищо и твоя профил няма да е в резултата от това търсене.  Спирам до тук с коментариите, които мисля, че обясняват защо НЕ мисля, че онлайн кандидатстването в България е нещо с позитивен дух и резултат. Освен, ако имаш „стандартен“ профил, който влиза във всички графи от падащите списъци.

И в духа на светогледа ми ще завърша с „пълното в чашата’, което неминуемо съществува. Харесвам Jobs.bg. Не съм им рекламно лице, нито пък ги познавам лично хората, които го правят тоя портал, но и като кандидат и като работодател съм доволна от удобството на този портал, а и от отношението на хората, които помагат по телефона при нeбходимост. Само едно имам да ти препоръчам, като ползваш Jobs.bg. Пиши си винаги мотивационното писмо, когато се изисква. Знам,че там е лесно да натиснеш копчето „Кандидатствай“ и да пратиш просто една кандидатура само със стандартно CV. Когато има много кандидати, много лесно е такава една кандидатура да бъде игнорирана без прочит, просто защото нямаш писмо, а се изисква. Това улеснение  прави също, че като ти се обадят по телефона ти си изпонапращал толкова кандидатури „за всеки случай“, че не си спомняш за какво си кандидатствал точно и … рискуваш да звучиш объркано, несериозно и немотивирано. А жалко! Пожелавам си скоро нещата да се променят и този постинг да не е вече актуален. Тогава аз самата ще го изтрия с удоволствие или ще си напиша опровержение. Благодаря ти, че дочете до края!

Реклама

3 коментара so far
Вашият коментар

Pozvanete mi az 6te se otzova v vseki edin moment….ot Lovech sam no tova ne e pre4ka…..za da se sre6tnem……tel.mi e 0888 03 31 13

Харесвам

Коментар от iliana

Наистина жалко, че положението е такова. За първи път ми се налага да си търся работа и предвид бранша, в който се изявявам професионално, единственият начин за кандидатстване е on-line. Липсата на отговори ме накара да потърся причината в себе си. Оказа се, че не търся където трябва. В това се уверих когато попаднах на няколко форума, в които специалисти в моето положение споделяха опит от „НЕотговарянето“ от страна на компанията-работодател. Много често обявите на такива компании се появяват само след 2-3 седмици в същи вид, в който са били публикувани преди това. Не вярвам да не са одобрили нито един кандидат и това да е причината за повторното или дори потретено публикуване.
Тогава се сетих какво ставаше с така наречените интервюта в компанията, в която работех допреди няколко месеца. Управителят идва и казва на координатора да пуска обява за свободни места в Call Center-а. Координаторът го прави, започва да събира документи на кандидатстващи и след две седмици, когато обявата е свалена, пита управителя кога да започват интервютата, при което управителят пита: „Какви интервюта? Кога съм казал, че има свободни места?“…
Сещам се и за една покана за интервю, която ми бе отправена по имейл. Имейлът бе изпратен в ранния следобед, а интервюто трябваше да бъде само след няколко часа – в 16.00. Не бях у дома, за да проверявам пощата си през 5 минути. Не ме потърсиха по телефона. Вечерта, когато се върнах, разбрах. Когато на другия ден позвъних за да попитам не е ли могло да ме потърсят на мобилния или поне да определят срещата за следващ ден, ми бе отговорено нещо от сорта „Каквото било – било“.

Успех!

Харесвам

Коментар от Пенко Пенков

Jobs.bg са горе долу добре. Като дизайн също ми допадат.

Харесвам

Коментар от uchebnika.com
Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: