Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Новогодишно писмо : Предизвикателствата на младежите за професионалната им ориентация

Статия, публикувана на сайта на Френския Институт в България

Скъпи ученици и студенти,

В края на нашият разговор, по време на Пътуващия Франкофонски Салон на Образованието, Франкофонски Салоон на Образованиетоси тръгнахте решени да преодолетте няколко конкретни задачи и предизвикателства през 2017. Пиша ви сега, в края на заминаващата си 2016, за да ви ги напомня накратко. Защото бъдещето ви зависи от тях!

Започвам от въпроса, който чувах най-често в разговорите ни: „Как да си намеря сигурна професия?“ Спомням си, че стигнахме до извода, че такава професия не съществува. Светът се променя стремглаво и се очаква 65% от съвременните професии да са изчезнали до няколко години. А освен това, професията сама по себе си нищо не гарантира. Да, вие можете да завършите програмиране, право или медицина, но нищо не може да ви гарантира, че ще имате удовлетворяваща професионална реализация. Единственото сигурно нещо е вашят потенциал. Вашето призвание. Това, което Кен Робинсън нарича Елемента. Това е единственото нещо, което може да ви помогне да сте устойчиви и бързо да се възстановявате от икономически, конюнктурни или житейски кризи.

Вие много бихте искали да намерите бързо призванието си. Това е по-скоро рядко явление. Процеса е по-скоро продължителен, самотен и осеян с препятствия.

Ето предизвикателствата, които договорихме, за да се ориентирате професионално.:

Подготовката: За да сте информирани и да намерите думите, които дефинират предусетените професии.

 1. Четете и гледайте видеоклипове в Интернет. Това традиционно е най-първото нещо, за което се сещаме. Но не се ограничавайте само с елементарно събиране и анализ на информация. Задачата тук е да си изградите ваша си индивидуална първоначална представа за професията.
 2. Попълнете тестове. Това е интересно допълнително средство. Теста обаче не е панацея и не може да ви даде вашите си уникални отговори. Той е като селфи. Не бива да взимате резултатите на теста като абсолютни и окончателни истини. Те са полезни за да намерите думи да назовете вътрешните си ресурси, да провокира осмисляне и да подскаже общи насоки за развитие. А най-добрия начин да се възползваме от резултатите е като ги обсъдим с професионален консултант (или поне с компетентен близък).

Един тест с добро качество, най-често е сертифициран или одобрен от някаква официална и доверена организации : държавни институции или професионални асоциации на психолози. С изключение на езиковите тестове и тези, които са с изображения или цифри, е препоръчително да попълвате тестовете на майчин език.

 1. Самонаблюдавайте се. Във всеки етап от вашата професионална ориентация множество дейности са възможни. Действайте и наблюдавайте вашите собствени усещания, мисли и реакции. Ако има тема, която силно и позитивно ви заинтригува, изследвайте я в реалността. Един простичък въпрос може да ви послужи за ориентир. От 0 до 10, колко ми е интересна тази дейност? Ако отговора ви е 7 и нагоре, изследвайте по-нататък. Реализирайте нещо конкретно по въпроса.

Преодолейте капаните на вашите страхове и ограничаващи вярвания.

 1. Знам какво искам да правя, но казват, че има прекалено много юристи(психолози, артисти…) на пазара. Да, възможно е. Само че, вие сте уникални! Има очевидна разлика между специалист, който просто е завършил нещо, следвайки модата и вие, които сте толкова запалени и уверени, благодарение на преодоляните предизвикателства.
 2. Няма да успея. Това е много голяма хапка за мен. Да, предизвикатеството да изберете сега, може да ви се стори ОГРОМНО и да ви стресира със сроковете си. Нали знаете как се яде слон? Парче по парче.

А и кой е казал, че трябва да избирате професия за цял живот? Тръсете да си изясните това, което ви привлича сега. Никой не може да каже коя ще е професията ви след 10 години или пък как ще се казва след 5 години.

3.  Не мога да избера между това „ИЛИ“ това. И двете са ми интересни.

Тогава, мислете по-скоро това „И“ това. Изследвайте кои професии могат да съчетаят и двете теми. Ако (за сега) не съществуват такива, измислете ги. Възникват все повече и повече нови професии, които изискват знания в различни области. Като например : инженер – продажби, биотехнолог, еколог-химик…

Изследване : Реализирайте проекти! Страстта се разкрива в действие.

 1. Срещайте професионалисти. Такива, които по някакъв начин са свързани с това, което ви привлича като занаят. Задавайте им въпроси. За ритъма и мястото им на работа, образованието им, графика на един техен типичен работен ден, клиените и партньорите им… Срещнете се с поне 3-ма души. Ако не познавате такива, разпитайте мрежата си от контакти: членовете на семейството ви, приятелите, учителите или пък посетете професионални салони и експозиции и се запознайте направо.
 2. Прекарайте време във фирмата. Ако някоя професия ви е заинтригувала (на 7 и повече от скалата от 1 до 10), идете да видите нещата в реалността. Попитайте професионалистите, с които сте говорили да ви разведат да видите офиса на фирмата, завода, административната сграда, склада или магазина. Понякога само едно посещение от няколко часа може да ви е достатъчно. Можете също и да попитате да им станете стажант. Ако фирмата и вашите родители са съгласни, все някак може такъв един стаж да се договори по легален начин.
 3. Произведете нещо. Ако все пак стажа се окаже невъзможен, опитайте се да се упражните сами. Изработете (сами или с екип) макет, създайте блог, запишете видео, помогнете на ваш близък да си ремонтира колата, ушийте дреха, организирайте сватбата на някоя братовчедка… Накратко, измислете си дейности, които да ви позволят да преживеете конкретни аспекти от една професия.
 4. Правете теренни наблюдения.
  • Интересни са ви финансите? Идете и посетете банков офис. Например, за да си съберете информация за условията за студентските заеми. Наблюдавайте атмосферата на това място, разговорите, служителите и посетителите.
  • Ако се интересувате от политика, посетете народното събрание или сградата на общината, когато организират посещения за граждани или отворени врати.
  • Ако пък се интересувате от изкуство, наука или нещо друго – посетете тематичните музеи и експозиции и задавайте въпроси на екскурзоводите.
 5. Капитализирайе находките си. Създайте си профил в някоя професионална социална мрежа (LinkeIn, Viadéo…). Опишете добре вашите реализации и вдъхновения. При всички случаи, това ще ви послужи конкретно при търсене на стаж, за подготовка на портфолио за прием в Университет, за да кандидатстване за работа или пък като си търсите партньори и клиенти.

Скъпи ученици и студенти, пожелавам ви да имате смелост и любознателност за да : четете, задавате въпроси и да се самонаблюдавате, изследвате и проверявате идеите си в реалността и най-вече, за да се грижите за имиджа си в социалните мрежи!

Честита и благодатна 2017 година!

Реклама

Вашият коментар so far
Вашият коментарВашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: