Да си намериш работа е като да си намериш гадже


HR patchwork

Когато в един ден и едно пространство се събере цвета на една професионална гилдия хем е супер интересно, хем се гмуркаш в изобилие от информация за възможности и предложения.

Бях обещала, че ще пиша за форума HR Industry 2020. Смирено уточнявам, че това е мой си „пачуърк“, който сглобих от всичко преживяно.

Започвам от края : тръгнах си с приятни емоции и интересни въпроси, провокирани от срещнатите на събитието новости.

[Пазар на труда] Независимото проучване Employer of Choice 2019 може да е ценен ориентир за нагласите на пазара на труда.

Допадна ми бизнес модела и есенцията на мисията на компанията To The Top Agency : повишаването на работодателската среда в България.

[Професионално ориентиране] Музейко  впечатлиява с оригиналните пространства и дейности, които предоставя за корпоративни събития, но този път и друго ме грабна.

Научих, че имат възможност за доброволчество на деца над 14г. През ваканциите и в почивните дни, по 4 часа на ден. Чудесен начин за практикуване и събиране на ценна информация за професионално ориентиране!

 

[ЧР сертификати] Впечатляващо е как набират скорост и сертификационните програми на Българската Асоциация за Управление на Хора.

Множество въпроси задаваха и на щанда, и по време на презентацията.

 

[Иновации в обучението] Беше ми любопитно да се запозная с чатбота Skilly , който може да помага активно в процеса на въвеждане и обучение на служители. В жива дискусия с Росен Живков от Abilitics обсъдихме в каква степен смесения подход в ученето (blended learning) е смислен за организациите.

Бота може да подсигури устойчивост (разбирай неуморност) в обучението и предоставянето на разнообразна и обилна информация по адаптиран за потребителите начин. А пък хората, въвлечени в процеса, да са в ключовата роля на даващи смисъл и съпричастност в процеса.

[Пазар на труда] nPloy е онлайн приложение за „сватосване“ на кандидати и работодатели. Симона Денкова ме увери в амбицията им да работят за повишение на „екологията“ на взаимоотношенията на пазара на труда, улеснявайки общуването между двете страни. Платформата е безплатна за ползване от кандидатите и с висока степен на съвпадение и фокус между критериите на търсена позиция и обявите на работодателите.

[Иновации в обучението] Методите за обучение чрез движение : Aikido Training Line®, любимия ми и все по-популярен LEGO® SERIOUS PLAY® и все още непознатия за България метод Фелденкрайз за осъзнатост чрез движение, които Ангелина Иванова от Heat DS представи в препълнена зала.

Презентациите се ползваха с особено жив интерес със споделените нови изследвания, публикации, иновации. В салона със щандовете беше по-„рехаво“, но между двете зали за презентации имаше голяма динамика от посетители. Те гледаха да не изпуснат някоя от предварително набелязаните теми. По няколко теми местата се бяха изчерпали още на предварителното записване.

Извод : да, за сетен път си давам сметка, че си струва човек да иде и да види такъв един форум. Позволява на професионалистите да си „сверят часовника“, на начинаещите да се ориентират в професията, а на потенциалните клиенти да се ориентират качествено в предлаганото на пазара.

Всички печелят. Въпреки снега, заетостта и други фактори ! Благодаря, Джоб Тайгър за създаването на форума!


Вашият коментар so far
Вашият коментар



Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.