Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Отговор на писмо за съдействие при търсене на работа

Наскоро получих едно писмо с молба за съдействие в търсенето на работа. Беше, човек, с когото се запознах при постъпването му на управленска позиция във фирма – наш клиент. За мое съжаление, връзката се прекъсна оттогава. Реших, че така и така споделянето във фейсбук страничката засенчи писането на постове, та да ти  споделя тук текста на писмото си към него.

Здравей,

Изненада ме официалния тон, който ползваш в писмото си! Изненада ме дори факта, че пишеш!

Двете изненади са провокирани от това, че се запознахме отдавна. Фирмата ви беше наш партньор по различни проекти, свързани с човешките ресурси и в този контекст и ти беше привлечен към фирмата. За съжаление, след първоначалния добър старт в общуването ни, сътрудничеството ни се ограничи до честитки за коледа (за което благодарим!) и контакт в LinkedIn.

Предполагам, че си има многопластови причини за това. Знам, че това е  нещо, което често се случва и не е целенасочено. Нямам упреци, само съжаление. Защото взаимоотношенията са нещо живо и изискват поддържане. За да се познаваме в развитие, а не статично. И то независимо от това дали сте ни клиенти или не.

И ти, и ние с колегите ми, сме се развили с годините. Въпросът е, че поради прекъсване на комуникацията, ние всъщност не се познаваме в сегашното ни състояние. Оттатък CV-тата и профилите в социалните мрежи.  А за фазата, в която се намираш, живите и актуални взаимоотношения са ключови.

Добре е, че ми изпращаш актуалната си автобиография. Това, което бих могла да откликна на питане за референция от моята мрежа от контакти е, че се запознахме преди известен брой години и че наистина си бил на позицията, на която споменаваш в профила си. И колкото и да искам, нямам никакви други информации и впечатления за твоето развитие към днешна дата, за да мога да дам качествена препоръка.

Сигурна съм, че разбираш, че който и да прави подбора, не се интересува толкова от някакво мнение за теб от преди много години. Те биха искали да съберат актуални референции.

Така че, да, имам твоя профил и, да, ако някой попита за референция, ще дам тази, която имам от преди години.

От сърце ти пожелавам,  следващия път, когато ти се наложи да търсиш отново работа, да си успял да изградиш повече качествени взаимоотношения в мрежата си от  контакти.

Успех в търсенето!

 

Реклама

1 коментар so far
Вашият коментар

Много интересно и доста полезно, благодаря, че го споделихте.

Харесвам

Коментар от Future Health
Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: