Да си намериш работа е като да си намериш гадже


За родители : Как да помогнем на децата за професионалната им посока?

parents- directionКогато ти си търсач на работа е трудно, но още по-трудно е да виждаш как детето ти се лута. Особено, когато то е предпоследна или последна година в средното училище. Този пост не е за родители, които търсят как детето на всяка цена да завърши прaво, медицина или някоя друга считаща се за „престижна“ професия. Не ме разбирай погрешно, не осъждам никого и нямам нищо против тези занаяти. Само пояснявам за кого не е тази статия.

Пиша за останалите, които разбират, колко е важно и смислено за един човек да си усети посоката, призванието. В последствие не пречи да се работи по въпроса, как тази посока да носи прилични доходи. Но нека не слагаме „колата преди вола“.
Ето списък с няколко идеи, изпробвани в практиката, които могат да помогнат на 16-18 годишните младежи, осъзнато да си събират информация и да откриват накъде ги тегли да се реализират:
1. Разбира се, на най-първо мясти и като водеща нишка е разговора около основните въпроси: Какво ти се прави? Какво те пали? Какво ти харесва да правиш най-много? Слагам тази (уж очевидна) точка тук, на първо място. Без нея, всички останали идеи няма да са толкова смислени и ефективни. Колкото се може по-често, по-открито и под различен ъгъл, но не спирай да задаваш въпроси. И когато един ден получиш отговор, който прилича на нещо конкретно – продължавай да питаш. И най-важното, не критикувай, не осмивай и не „убивай“ споделянето с оценки.

2. Намери хора, които работят или по някакъв начин имат отношение към занаяти, кръжащи около интересите на млaдежа/девойката. Организирай му/и разговор по телефона с тези хора, с цел да си определи среща. А ти не отивай с после с него/нея. Или ако идеш, за да улесниш срещата, остани на заден план и не се намесвай.

3. Предложи тест за ориентиране. Има все повече и повече такива сега. Важно е да са валидирани за българи и да са на български(ако това е езика, който се счита за роден и доминиращ). Аз лично препоръчвам тези на ОС България – има за младежи към края на средното бразование и такива за по-малките. Цената е съвсем достъпна(към 20 лева), попълва се онлайн за около 40 минути, а и доклада е много разбираем и смислен и за родители, и за самите младежи.

4. Като получите доклада на теста, можете да го разгледате заедно с младежа/девойката. И да го обсъдите като въпросите, които са уместни в случая са : Какво ти прави впечатление в този доклад? Какво ти харесва? Какво те изненадва? Как разбираш ти …? и пр.

5. Още по удачно е да ви консултира кариерен консултант. И за теста, а и изобщо. Придружаване от някой външен специалист ви спестява неизбежните „конфликти на интереси“ в разговорите ви с детето.

6. Окуражи младежа да кандидатства за стаж в някоя компания. По възможност, в посоката, която предусеща за негова. Можеш да използаш мрежата си от контакти, за да разбереш дали принципно в дадена компания проявяват интерес за стажанти, но после остави младежа сам да се справи. И колкото по-истински е процеса (с автобиография, кандидатстване, портфолио, интервю, комуникация около договаряне на условията и пр.), толкова по е ценен опита, дори и да не бъде приет човека в крайна сметка.

7. Разглеждайте и обсъждайте заедно и открито информация за ВУЗ-ове, за компании, за новини от предусетения бранш.

8. И за накрая. Ако не се намери възможност за стаж или не познаваш никого от бранша, в който е избраната посока, винаги има възможност да се тренира, събира информация, да се действа и да се пробват неща. И тук само маркирам някои идеи : направа на проект по реален казус, изработка на макет, включване в доброволчески организации, посещение в производството, на полето, в офиса, учебна екскурзия по важни тематични места…

9 . И най-вече, работи върху себе си, като максимално се опитай да се довериш и да чуеш истинските, дълбоки стремежи на детето си. Ние всички си имаме усет за призванието ни, който понякога е като силен и отчетлив звук, а друг път е като тихичка вътрешна музика. Остава, като направим всички тези настройки от по-горе, да се вслушаме внимателно и … с любов. Всъщност, за нея говорим от самото начало.

Реклама

Вашият коментар so far
Вашият коментарВашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: