Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Репортаж от кариерния форум

Този месец блога навършва 8 години. По този повод, специално за теб посетих едно от големите кариерни събития на Job Tiger „Национални дни на кариерата“ в НДК на 14 и 15 март.Какво се случва на един такъв форум? Кой го посещава и какво търси? Как специалистите ЧР работят за разпознаваемост на пазара на труда. Направих този фото-репортаж в духа на „пълното в чашата“, полезен и за търсачи, но и за работодателите, с които разговарях.

ИДИ РАНО и още на първия ден! Моето посещение започна още при откриването на събитието в 10ч. Тогава щандовете на изложителите(фирми – работодатели и агенции за подбор) вече са готови и хората са пълни с енергия. Ако искаш да имаш спокойно време да си зададеш въпросите и да се представиш, постарай се да идеш поне още първи ден. Втория ден, особено към края, повечето хора са уморени и комуникацията не е най-ефективна.

Ето сутрешните усмивки от разговора ми с дамите от software ag . 

А специалистите Човешки ресурси от Provident ме заредиха с прекрасното си чувство за хумор, и успяха да ме убедят, че не рекламират паста за зъби, а  реални работни позиции за различни професии. 🙂

Първият въпрос на изложителите обикновено е „Какво търсите?“, а на посетителите „Какво предлагате?“. Търсачите, които се интересуваха от свободни работни позиции, имат възможността да ги обсъдят на щанда, разглеждайки разпечатаните обяви. Но на няколко пъти получаваха от изложители отговора „ За свободни позиции проверете нашият фирмен сайт“. И тук е момента това да не те обезкуражава да кандидатстваш, търсачо!

Да си предварително подготвен е най-добре. Така направо минаваш на въпросите, които имаш относно вече проучени обяви за работа и говориш по същество. А ако не си го сторил, имаш две опции. Първата е, на мига да отвориш на телефона си сайта на фирмата и да погледнеш обявите, обсъждайки ги с хората.

Или пък, като пообиколиш час-два, си направи почивка някъде на кафе. Събери сили, да прецениш кои фирми наистина те интересуват и прегледай обявите. После се върни отново на щанда и поговори с изложителите по същество. Хем ще си наясно дали искаш да кандидатстваш, хем, ако го направиш в последствие ще са те запомнили по-добре след 2 разговора с теб.

 

На някои щандове, както на този на Advent Group, имаше компютър, на който веднага да можеш да попълниш форма за кандидатствате, ако някое от предложенията те заинтригува.

 

Това, което търсят всички изложители е „Кандидатите да имат плам в очите и да знаят какво искат.“. Ако видят това, много работодатели са напълно отворени да разглеждат кандидати на всякакви възрасти.

 

Особено големите работодатели като групата Veolia (която включва Софийска вода) или Dundee Precious Metals, търсещи технически компетентни кандидати. Те определено се интересуваха И от кандидати с опит.

По-новите компании като Smart Organic  (Най-големият дистрибутор на био продукти в България и Roo brands (Производител на курабийки и сурови био десерти) и , които се разрастват бурно, също търсят компетентни хора за най-различни работни позиции.

За съжаление установих, че доста търсачи са убедени, че тези форуми са основно за студенти… Може би това идва от посланието на събитието „Започни кариерата си оттук!“?

Възможно е, такова впечатление да създават и голямото предложение на стажантски програми!

На такива форуми можеш да намериш наистина сериозни стажантски предложения. Такива които освен, че са заплатени, като ги завършиш, да знаеш, че наистина много си научил, да придобиеш самочувствие и добър професионален профил. А при по-големите компании, има добра вероятност да те назначат на трудов договор.

Тук такива предложения имаха, например, БТК ( с търговската си марка vivacom), БДЖ (да, да, железниците!) и LIDL.

Те ме впечатлиха с модерната си визия, интересни възможности и наистина свежо присъствие.

Стискам им палци да си намерят наистина най-подходящите и сериозни стажанти!

Всички изложители се стремят да се представят добре. На няколко пъти чух, че една от целите им е да повишат и имиджа си на работодател. С атрактивна декорация, полезна информация и най-разнообразни рекламни материали. Също като BHTC (от Behr-Hella Thermocontrol GmbH), доста компании се стремят да изпъкнат и да привлекат добри кандидати. По това можем да си направим извод и за наистина сериозната конкуренция на пазара на таланти.

Креативността отличава! Щанда на фирмата за подбор Easy Consult ме впечатли с оригиналната си и семпла инсталация за гласуване с цветни камъчета. Почти нямаше човек, който доближавайки се до щанда, да не поиска да пусне камъче.

Ще очаквам с интерес на сайта им, резултатите от гласуването по въпроса „Кои са твоите 3 фактора при търсене на работа?“.

За сетен път става ясно, че иновативността не изисква задължително голям бюджет…

Овергаз пък изготвяха фото-визитка на всеки посетител. Ето я тук моята, с избраната от мен мениджърска позиция. Ако реша да кандидатствам за някоя позиция в компанията, то имам всички необходими контакти.

А навярно и ще си ги закача на видимо място, заради снимката за спомен.


На други щандове, като тези на ZARA или на Experian, в екипа имаше и специалисти „от терена“. Такива, които да разкажат от първа ръка за естеството на работа в магазина или в отдел качество, например.

Посетителите явно харесваха това, защото въпреки опашката, изчакваха за да поговорят.

Живият контакт е незаменим! Отново се убедих, че каквото и да ми разказват медиите за пазара на труда, да ида и да посетя форума е нещото, което ми дава най-добра представа за нещата.

Ако се подготви човек добре, за един ден може да посети поне 15 щанда целенасочено и да реши да създаде поне 5 много качествени контакта, с работодатели, които му харесват. И то не анонимни служители, а истински професионалисти, с конкретни имена и симпатични качества, заради които да ти е приятно да им се обадиш пак. Никое интернет приложение не може да ти даде това!

П.П. Ако си пропуснал, все още имаш възможност да видиш някои изложители. От 22 март до 5 април, форума продължава и във Варна Русе, Свищов, Велико Търново, Бургас и Пловдив.

Реклама

Вашият коментар so far
Вашият коментарВашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: