Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Въпрос 3 : Липсата на шофьорска книжка фатална пречка ли е за кариерното развите ?

Здравей Йордане,

Не, не е фатална пречка. Ти споделяш, че инженерните професии като твоята, са“ силно свързани с мобилност“, а ти не желаеш да се учиш да шофираш. Имам две интерпретации на „мобилност“. Първата е с това, че предприятието е, далеч от твоето местоживеене и ако искаш да работиш там, трябва да се пренесеш от София и да заживееш, например, в Разград. А другата версия на „мобилност“ е когато самата позиция включва чести пътувания с автомобил в някаква географска зона. Като, например, да отговаряш за обекти в Пловдивския регион и всеки ден да трябва да пътуваш, за да се срещаш с клиенти или доставчици. В този случай, шофьорската книжка би била изискване към позицията и работодателя би го посочил още в обявата за работа.

Много от позициите за инженерни кадри са в рамките на един завод с обозрима територия, в която можеш да се придвижваш пеш. Заводите често са ситуирани в покрайнините или извън селищата.  Ако няма удобен обществен транспорт(или пък не става да пътуваш с велосипед), да имаш шофьорска книжка(и кола) може да е улеснение за ходене на работа в производствено предприятие.

автобуси

(източник : burgasbus.info)

Ако не е упоменато в обявата, можеш, към края на първия ви разговор с работодателя, да изясниш въпроса с осигуряването на фирмен транспорт.

 

В момента, в страната има такъв глад за технически и инженерни кадри, че работодателите биха се постарали да намерят някакво транспортно решение, отколкото да изпуснат ценен специалист. Пример за това са много предприятия от Русе, Козлодуй, Ботевград или Пирдоп, които превозват работниците си от множество по-малките населени места в региона и дори от София.

Благодаря ти, че ми постави този въпрос! Не бях се замисляла да пиша за него в блога, а той е важен за изясняване, за да не стане блокиращ.

Успешен професионален старт ти желая! 🙂

Реклама

3 коментара so far
Вашият коментар

Интересна тема за размисъл 🙂

Харесвам

Коментар от Keraglass

тази тема е от темите тип „яйцето или кокошката“

Харесвам

Коментар от Ikartur

Не е по темата, но много харесвам блога Ви, намирам го за много полезен!

Харесвам

Коментар от NewDerm
Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: