Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Въпрос 2 : Как мога да убедя хората срещу мен да ме вземат на работа при положение,че нямам толкова години опит?

Здравей Йордане,

От съобщението ти във Фейсбук разбрах, че си студент втори курс в Техническия Университет и активно следиш пазара на труда. Целта ти е да си намериш стаж, но имаш притесненения от това, което си видял като изисквания на работодателите : „поне няколко години опит,например 5“.

Предполагам, че си гледал обяви за работни позиции, а не за търсене на стажанти. От личен опит, а и от многогодишни наблюдения, смея да твърдя, че обявите за стаж изключително рядко изискват опит от канидатите. Та нали самият смисъл на един стаж е да даде възможност на човек да придобие първоначална практическа представа и опит в дадена сфера.

Предлагам ти да оставиш на този етап обявите за работа и да се фокусираш върху следните канали за търсене :

  1. Кариерни изложения: Прекрасна възможност да видиш много представители на работодатели на едно място и да се запознаеш с тях, че дори и да ги убедиш, че ти си интересен кандидат и да си определите среща за интервю. Със сигурност знам, че има такива форуми в Технически я университет. Имате и кариерен център, който предполагам, че публикува обяви за стажове регулярно и организира тематични срещи с работодатели. Има и много други кариерни изложения, например на Job Tiger или пък на Campus France и Френския Институт(все пак си завършил френска гимназия ).
  2. Можеш дори да погледнеш на страничката на EURES(европейската мрежа на агенциите по заетостта), които публикуват обяви за стаж от целия Европейски Съюз. Дори и да искаш да се реализираш в България, опит от чужбина се възприема добре от работодателите, дори и да не е по специалността.
  3. Спонтанна кандидатура : ако от хора от твоето обкръжение си чул за интересна за теб производствена фирма, погелдни сайта на фирмата. Често там в секцията „Кариери“ има и обяви за стаж. Но дори и да няма, пак можеш да им напишеш по имейла, че се интересуваш от стаж при тях и да изпратиш профила си. Как да си направиш профил, когато нямаш трудов опит, можеш да научиш тук.
  4. Мрежа от контакти : Хората от твоето обкръжение(родители, роднини, познати, съседи, бивши съученици…) е добре също да знаят, че ти си търсиш стаж. Колкото повече споделяш с мрежата си от контакти какво търсиш, толкова по-голяма вероятност има да намериш. Това е един от най-успешните подходи за търсене.
  5. Ако все пак гледаш обяви сайтове за работа, то търси с ключова дума „стаж“, за да не се удавиш от множеството обяви за работа и да се обезкуражиш.

Чудесно е, че си се замислил за стажа си от сега и не чакаш да започне учебната година! Тъкмо имаш време да си направиш автобиография и да експериментираш, без още да си много ангажиран с учене.

Защото, Йордане, ученето наистина е важно! Добрия успех в университета, съчетан със силна мотивация за работа, привличат като магнит работодателите. 🙂

Успех ти желая и ми пиши как върви намирането на стаж!

Реклама

2 коментара so far
Вашият коментар

Благодаря за съветите. Намирам блога за много полезен и ми предстои период, в които ще се наложи да прочета всичко в него.

Харесвам

Коментар от Джаджите

Благодаря за похвалата! Като коментират хора от профила на разни марки (както Вашия, но и много други и по-често в последната година) се чудя дали похвалата е истинска или трик за привличане на посещения на сайта на марките. Да не говорим, че ако коментирате с Вашето си автентично име, това може да Ви е най-полезно на Вас самия. Може да реша да Ви отговоря лично или пък да Ви се асоциира името с темата и при търсене да се появява. Приятно четене и предварително благодаря за автентичното коментиране!

Харесвам

Коментар от Капка
Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: