Да си намериш работа е като да си намериш гадже


В „Отблизо с Мира Добрева“ за успеха и търсенето му

Отблизо в Мира Добрева 22.11.2014Бях поканена в предаването „Отблизо с Мира Добрева“ по БНТ вчера в 11ч. При подготовката за участието ми, редакторката ми каза :

– Искаме да говорим за хората, които са открили своя втори шанс в по-късен етап от живота си и са успешни в момента. У нас също има такива примери. Ще съм Ви благодарна, ако дадете такива примери и в разговора с Мира.

И ме помоли да „подскажа в каква насока можем да проведем разговора и да набележим насоки, за да бъдем максимално полезни и интересни на зрителите“.

И това ми „пална фитила“ по тема, която ми е наистина присърце, та седнах и написах….4 страници текст! 🙂  Реших, че ще споделя тук основното от него, защото в 10-ината минути разговор с Мира и Вихра, не всичко може да се каже…

––-

Здравейте,

Много ме замислихте откъде да подхвана такава една огромна тема. Успеха е относително нещо. Ако говорим за хора, които са успели и го показват по забелязващ се начин, то няма да наброим толкова много в България може би. Защото това не се „продава“ толкова в публичното пространство и защото, когато успеха ти е истински, нямаш чак такава потребност да разтръбяваш специално около себе си. Успеха е нещо, което го имаш като вътрешно усещане (душата ти пее). Това се случва, когато си осъзнал в какво си уникален и си успял да намериш начин да го живееш в реалния живот.

Постижението ти може да се възприеме като нещо страхотно от едни и изключително безсмислено или ненужно от други. Затова и измерителят си си самия ти.

Ако все пак гледаме на понятието през по-популярното и видимо разбиране за успешна реализация, която е обогатила материално един човек и/или пък носи благо на много хора, то има успели хора на всякакви възрасти. Сега дори четем за артисти и ИТ предприемачи тийнейджъри.

В по-зряла възраст (например, към 40-те?) хората предприемат промени най-често защото:

– Усещат все по-осезателно, че живота им напредва и не остава време за онова намерение, закътано в тях някой те да направят еди-какво-си….

-Им се случва сериозна житейска криза : професионално прегаряне, безработица, развод, здравословен или тежък семеен проблем, емигрантство …

Т.е. или те самите се окопитват или живота го прави по някакъв начин.

Преломен момент в живота на жените е раждането на детето или децата. Това тотално преобръща ценностната ни система, приоритетите и съответно критериите за това, какво е успех. Много жени след период на майчинство преосмислят тотално професионалния си път. И докато все още гледат бебе, използват колкото имат от времето си или за стартиране на нова дейност или пък за намиране на нов начин да правят това, което правят и има харесва.

Като ни „хлопне“ осъзнаването или живота, това ни заставя из основи да преразгледаме ценностите и приоритетите си. Да направим равносметка и, ако ни е останала капчица кураж и ако се вслушаме в порива на душата ни, имаме шанс да успеем. Важно е, първо, да сме честни със себе си и да си изясним какво наистина искаме. И второ, да започнем незабавно с някакви малки и конкретни действия, а не да чакаме да го направим „когато сме готови“. Събиране на информация, срещи с хора, изработване на макет, все действия, които ни приближават към успеха.…

Разбира се, има и случаи, в които на някои се появява „златната“ възможност, като предложение за сделка от богат бивш състудент, кариерно повишение или неочаквано наследство… За да я „хванат“ и превърнат в успех обаче, означава че те са се „упражнявали“, и обгрижвали и запазили мечтата в себе си и са били готови, когато възможността се появи.

Ние хората сме различни и по най-разнообразен начин можем да се задействаме и придвижваме към успеха. Но най-ключовото е да ни „просветне“. Да си изградим представа за себе си, кое е онова нещо, което желаем в най-дълбокото на душата ни. Ние имаме вътрешното знание за „мисията“ си, но докато тя е само смътно усещане е мъчително. Хубавото на зрялата възраст е, че тогава имаме все по-голяма вероятност, в един момент, да започнем да прозираме картината. Имаме достатъчно опитности и се познаваме по-добре като стремежи и таланти. Разбира се, това е в случай, че си живеем живота, вслушвайки се в себе си и използвайки активно „вътрешният си компас“.

В момента в който вече сме си изяснили визията си, целта си за успех, вече сме свършили по-важната част от работата. Ако тя е онази автентичната, то само като си помислим за нея и ще ни се радва душата предвкусвайки я. Тя не е гаранция, че няма да имаме пречки и дори сериозни обезкуражавания, но е като фар, който ще ни доведе до желания бряг, въпреки вълните и бурите до там. И тук се сещам за филма „В преследване на щастието“ с Уил Смит, който е базиран на истински случай.

За да изясним целта си можем прекрасно и сами да се справим, но понякога може да имаме нужда да напреднем по-бързо и да бъдем подкрепени в начинанието, което сме подхванали. Това може да е мъдър приятел, ментор от работата или университета, кариерен консултант или Коуч.

Подхода на всеки от тези помощници би бил различен, но общото е едно. Това е човек с когото усещаме, че можем да разговаряме с високо ниво на доверие.

И доколкото повечето от понятията са по-ясни, ще кажа няколко думи за Коуча. Думата идва от областта на спорта. Според мен, там тя има по-наставляващо значение (направи това или онова). Коуч имат големи звезди в шоу бизнеса и успешните бизнес лидери, но и все повече ключови мениджъри в големи компании и предприемачи, включително и у нас.

Изясняването на професионалната ни цел и напредъка към нея стават много по-фокусирано и бързо, ако ни придружава коуч. Понякога само със 3-5 срещи в рамките на 3 месеца, можем да си изясним и да напреднем в живота си по теми, които иначе обмисляме с години. Коучът е сертифициран специалист, с опит, който ни придружава и ни помага сами да намерим посоката си. Той задава въпроси и дава обратна връзка, но не изследва патологии от детството и в никакъв случай не прави терапия.

С коуч по-лесно можем да осъзнаем ограничаващите ни убеждения и да ги превъзмогнем. А те с възрастта се понатрупват и затвърждават повече. „Не ме бива с езиците“, „ Компютрите са за по младите, на моя възраст вече не иде да уча нови неща“…

Един опитен коуч може да помогне на клиента да си изясни и дефинира мотивираща го цел, да си направи равносметка за ресурсите с които разполага (ресурси в по-широк аспект като : опит, контакти, инструменти…), да си състави план за действие и да напредва фокусирано. Ето това работя аз. J

–––

И като завършек в текста си цитирах историите на Орлина, Еми (говорех за нея в предаването), Люсил и моята собствена, които биха могли да послужат за илюстрация.

Знам, че има и много други хора, които имат куража, да вървят по своята си уникална професионална пътечка. Ако знаете такива примери, чувствайте се свободни да ги споделите в коментар по-долу или ми пишете директно на координатите от „за блогъра“.

Всеки пример за успешно реализирал се човек може да даде отключваща идея и вдъхновение за тези, които търсят професионалната си посока!

Благодаря!

Реклама

2 коментара so far
Вашият коментар

добро предаване , много харесвам водещата

Харесвам

Коментар от Курсове по английски език

[…] преподавател на съботния курс, Капка Стойкова, е: Мултикултурен пъзел във френски тонове. […]

Харесвам

Pingback от ДНЕВНИ и ВЕЧЕРНИ курсове по ФРЕНСКИ език за НАЧИНАЕЩИ | Studio Nuovo
Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: