Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Моят репортаж от Дни на кариерата

Лого - дни на кариерата - Джоб ТайгърГоворя за изложението от вчера в областта на ИТ, телеком и ВРО сектора. Бях, видях и специално пиша за теб! Отидох следобед и съвсем целенасочено, като съвестен блогър-писач, интервюирах 12 души, които представляваха компаниите – изложителки. Споменавайки им името на блога бях систематично огряна от усмивките им. Името им допада, но изводите дали то е вярно бяха разнополюсни. Едни казваха, че с гаджетата е по-лесно отколкото с работата и такива, които казваха, че е обратното.

Не, не им взех контактите. Иди другия път сам да си ги вземеш. Подсказвам само, че като айсбрекър можеш да кажеш, че си дошъл подтикнат от блога „Да си намериш работа е като да си намериш гадже“. Резултата е гарантиран! Приемам после благодарности под формата на коментари! 🙂

Мотива ми беше, че тук все пиша, колко е важно да се ходи по форуми, защото научаваме неща за пазара на труда и за хората в него. Те кимаха с глава утвърдително. И после обаче следваше моя въпрос към тях : А вие какво научихте от този форум? И разговора потръгваше.

Отговорите бяха интересни, ето синтезирано какво споделиха изложителите:

Профил на посетителите: Това са основно млади хора с малко или без опит. Най-често студенти 1-2 курс. Имаше и ученици, доведени от преподавателя им. (Браво на човека!) „Опитни хора не идват на такива събития“ ми казаха. Ама си мисля, че ако отидат, също могат много да научат, а и ще се откроят със сигурност!

Цел на посещението : За себе си изведох следното : по-големите компании имаха усещането, че младите „не знаят какво търсят“, а пък по-малките и компаниите за подбор че „младите знаят какво искат“. И за мен си заключих, че при първите е най-добре да се отиде с ясна цел, и дори с питане за конкретна позиция. А по-малките и компаниите за подбор, (може би възприемащи се като по-малко атрактивни?), се стремят да се разговорят с човека и да му помогнат да се ориентира.

Възможности: Повечето компании бяха дошли с конкретни възможности за набиране на стажанти или джуниър профили. Това, което си изясних е, че понятията понякога не са толкова ясни за посетителите. Споделиха ми, че в много компании Джуниър програмист е човек с някакъв макар и малък опит, но не винаги. А хората не знаят това. И, че много посетители, дошли да питат за стажове, компании не предлагащи такива се получава .. разминаване. Стигнахме до извода, че винаги е добре да се разговори човек и да попита какво конкретно включва тази или онази позиция. Защото понякога търсим стаж, за придобиване на опит, а може би позиция за джуниър специалист да е ОК, ама ние сме питали само за стаж и сме отминали бързо.

Защо идват при вас?: И тук беше разнообразно. Много изложители казаха, че е защото рекламните им материали са добри, нови, различни интересни и посетителите си оборудват бита с тях. Признавам, че имаше много и най-креативни рекламни материали и сувенири. И, разбира се – ТОМБОЛАТА на организатора на събитието! Не знам, кой какво спечели, но имаше доста силно предизвикателство да събереш 21 печатчета и да си там в 18ч., докато те изтеглят. Но пък много хора бяха играли играта.

Някои фирми си организират самостоятелни томболи. Пред един такъв щанд една девойка ми каза „аз си търся работа и участвам във всичко“! И излъчваше страхотна енергия. Каза, че е учила маркетинг, но иска да работи в Човешки ресурси. Съжалявам, че не и научих името, но след разговора ни ми хрумна, че май е много подходящ за една позиция, за която наскоро научих. Е, ако ме чете сега – да ми пише и да поговорим.

Всички са доволни, че форума е фокусиран в определена област. Така е много по-ефективно и за изложители и за посетители.

Кога е най-посещавано?: Изложителите бяха изненадани, че към 16 ч има толкова хора. Те имат практиката, че посещаемостта е по-силна в началото на събитието и после намалява. Дали този път повлия дъждовното време или томболата, остава мистерия, но да го знаеш за следващия път.

Не можах всичко да проуча, защото се уморих от обикаляне, токова, че забравих да направя снимки. И така разбрах, че човек трябва да дойде отпочинал, хапнал и готов да слуша, да говори и да си носи чанта за всичките събрани брошури и материали. И, разбира се…да си носи визитки! За следващия форум, задължително ще направя една за блога, че този ден не бях подготвена, признавам!

И „черешката“ накрая е, е споделеното от една дама от агенция за подбор. Цитирам по памет : „Личи си, когато кандидати за работа са ходили по форуми. Те са по-уверени, по-информирани и осъзнати и някак проактивни. А и ако вече сме се запознали на форум дори и за кратко, при интервю за конкретна работа и общуването и за двете страни напредва по-добре.“ Знаех си аз, ама друго си е да си го потвърдя!

Следващите Дни на кариерата са в Техническия Университет, София – 20 и 21 октомври и отново ще гледам да намина. Там ли ще си?

Реклама

Вашият коментар so far
Вашият коментарВашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: