Да си намериш работа е като да си намериш гадже


6-те спирачки в професионалната ориентация на младежи

младежиВ процеса на намиране на професионалната си посока, младежите и девойките, ученици от 16 години нагоре, срещат някои характерни трудности. От опита ми като майка и професионален Коуч, придружаващ младежи, изведох 6 такива типични ситуации :

  1. Заместване Това е ситуацията, в която младежа не се фокусира върху потенциала си(таланти, предпочитания, потребности…), а се повлиява изцяло от обкръжението му. И тук визирам приятелите, социалните мрежи, телевизията, но и грижите, идеите и амбициите на семейството (родители, баби, дядовци, роднини). Това заглушава и понякога изяло замества идеите на самия младеж за професионалното му бъдеще.
  1. Изкривяване Лошите взаимоотношения с един или двама преподаватели от училище могат доста да възпрепятстват осмислянето на професионалната посока на детето ви. С мисъл като „мразя учителя по математика“, която може да отиде към „не обичам математиката“ и дори до “много съм бос по математика“ вашето дете трудно би се ориентирало към инженерна професия, дори и много да обича да човърка по компютъра си или по някакви други машинки.
  1. Липса на думи Дори и да усещат в каква област са интересите им, младежите често не знаят с какви думи да назоват конкретна професия. И дори ние, родителите понякога не знаем как най-подходящо да обозначим професията, която привлича детето ни и за която то има талант. Това може да е, защото ние познаваме най-вече областите, свързани с нашите лични компетенции и опит. Трябва да отбележим също така, че бурното развитие на технологиите провокира зараждането на много нови занаяти. Или пък, назовава по нов начин(или на английски) познати ни вече професии. И ще цитирам като пример професията Комюнити мениджър(Community manager – буквално преведено от английски като Ръководител на общност). Това е професия , която става все по-популярна в сферата на Интернет продуктите и услугите, и която е еволюирал вариант на по-познатото ни название „Специалист взаимоотношения с клиенти“.
  1. Обезкуражаване Когато вашият младеж (или девойка) прояви подчертан интерес към някоя конкретна дейност, той може лесно да се обезкуражи да продължи да изследва по-задълбочено тази област. И тук много причини могат да се изброят: ниско самочувствие, недоверие в обкръжението им или чисто и просто липса на чуваемост от наша страна. Ние сме доста заети или пък слагаме ограничения („не стой повече от 2 часа на този компютър“), загрижени за здравето и възпитанието им.
  1. Неправилен отправен въпрос Това е ситуацията, в която обмислянето на професионалното бъдеще на детето започва с избор на университет или място(град, страна), а не толкова с избор на професионална цел. И това определено може да развали резултата.
  1. «Конфликт на интереси » С това понятие назовавам блокажите, които почти систематично има в общуването между нас, родителите и нашите деца в пубертета. И е по-скоро изключение, когато детето ни говори открито и с доверие, отговаря на въпросите ни и се вслушва в съветите ни. И това не е нечия „грешка“. Просто периода е такъв.

Можем да използваме различни тактики, които да помогнат на младежите ни да преодолеят затрудненията и да напреднат осъзнато в осмислянето на професионалната им посока. Предполагам, че самото изброяване на спирачките ви подсказва вече някои идеи. Струва си да ги пробвате и да ги развивате, докато не усетите кое е ефективно за вашето дете. Веднъж пречките преодолени, младежите просто „хвръкват“. Мотивират се и напредват с лекота през училищните предизвикателства или пък през сложните процедури по кандидатстване във ВУЗ. Наблюденията ми показват и покачване на учебните резултати, без да има каквато и да е промяна в училищния контекст. Ето още две насоки, които могат да са ви полезни :

  • В разговорите с вашето дете, се стремете да водите разговориа, използвайки предимно отворени въпроси (въпроси с „К“ – кой?, как? къде? какво?..) вместо да им давате готови съвети. И най-вече : вслушайте се внимателно и без оценка в отговорите им.
  • Потърсете подкрепа от професионалисти : училищни психолози и консултанти, представителите на университетите при посещение на салони или директно на място, конструктивно общуващи професионалисти от предусетената от младежа област и др.

Убедена съм, че за всеки младеж и девойка, може да се намерят адаптирани, лично за тях, подходи за ефективното професионално ориентиране!

През дните на Пътуващият салон на образованието 2014 в България, организирани от Френския Културен Институт, ще придружавам събитието като водеща на ателието „Твоята професионална цел“. Добре дошли сте вие и/или вашите деца във Варна на 2-ри ноември, в София на 12-ти, а в Стара Загора на 13 ноември. Ще се радвам да поговорим и да ви споделя тънкости от опита ми от Франция и България в кариерното придружаване на младежи и мениджъри. Ателието е отворено по време на всички дейности в конкретния ден. Посещението е с вход свободен и не изисква резервация. До скоро!


2 коментара so far
Вашият коментар

Горещо препоръчвам да влезете в контакт с Капка и да ѝ се доверите!
Зад всяка нейна дума, написана по-горе откривам по малко от нашите преживявания и вълнения относно професионалната ориентация на сина ни.
Ние сме родители, които оставят децата си да избират сами и сме щастливи, ако можем да ги насочваме. Когато детето направи своя избор не под натиск, а по убеждение, има и по-голямо чувство за отговорност. В това ни помогна Капка. Тя води младежите към вземането на собственото им решение . Тя не предлага готови рецепти и не решава вместо семейството.
И накрая, за така наречения “конфликт на интереси“ – той наистина съществува.
Много е забавно, когато чуеш собствените си съвети, изказани от детето ти като негови лични убеждения след първа или втора среща с Капка.

Успех на всички!

Харесвам

Коментар от Valkana Todorova

Благодаря за милите думи, Вики! И най-вече благодаря за доверието! Успех на сина в стъпките по-нататък. Ако усети, че има нужда от подкрепа, в някакъв момент – нека се обади. Поздрави на цялото ви семейство!

Харесвам

Коментар от Капка
Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: