Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Международните салони за висше образование – възможност за професионална ориентация на младежи.
Източник : Френски Институт в България

Снимка : Френски Институт в България

От личен опит знам, че не е лесно да помогнеш на собственото си дете да намери професионалната си пътека. Ако имаш тийнейджър на 16 и повече години, предполагам, че си задаваш въпроси за професионалното му ориентиране и евентуално за висшето му образование.

Споделям тук няколко идеи, вдъхновени от опита ми на коуч, придружаващ младежи и зрели хора в изясняването, формулирането и следването на целите им.

След началото на учебната година, ето че се задават и поредица от салони на висши училища в Европа и света. Те са основно в София, но и не само. Следващата вълна на тези салони ще е февруари-март догодина.

Живо препоръчвам на теб и детето ти, да ги посетите. Можете само да извлечете много интересна и полезна информация, дори и в тези салони да не е представен университета, който вие вече сте си набелязали.

Защото, до деня с главно „Д“, в който той бъде приет и започне следването си, има още път, по който могат да се появят понякога доста остри завои. Идеите, желанията и мотивацията на младежите в тази възраст могат да бъдат понякога доста променливи (нали?). А и плановете на семейството ви могат да се променят поради някакви щастливи или не толкова щастливи обстоятелства.

Съветвам те да сте отворени и да продължавате да следите за интересни възможности. Салоните на висшите училища са чудесен повод и място за това.

Ето няколко препоръки, за да се подготвите по-добре и да е посещението ви по-ефективно и смислено.

Кога е удачно да се посещават такива салони?

Зависи от възрастта на младежа/девойката и на яснотата на професионалната му цел.

Ако младежа е на 16, то посещението може да е като първи най-общ контакт със света на (международното) висшето образование. За да започнете да си задавате базови въпроси за живота в дадена страна, за професиите, за които подготвят съответните университети и т.н. Това може да стимулира позитивно младия човек да започне да си задава по-конкретни въпроси, за нещата които го вдъхновяват и целите, които иска да постигне.

Ако детето ти тази година е 12 клас, посещението на един салон може да му помогне още по-конкретно да опознае някои ВУЗ-ове и да си събере по-детайлна информация за процедурата на кандидатстване и селекция на кандидатите или пък по-точно да се ориентира в конкретна професионална сфера, която го влече. Изключително ценно е също да се запознаете с представителите на университета, за да се докоснете и до културата на самата организация.

И в този случай, това може да е и последната решаваща такава възможност. Много чуждестранни университети стартират кампаниите за набиране на кандидатури още от януари.

Как да посетите салона?

Младежа сам или с приятели – ако е готов за това, чудесно! „Готов“ означава:

  • Знае какво търси и си е подготвил конкретни въпроси;
  • Мотивиран е и големите тълпи не го стресират;
  • Говори прилично английски или езика на страната, в която иска да учи.

Ти и той/тя – още по-добре! При условие, че ти си в подкрепа и че сте се договорили за целта на посещението на салона : кои университети ви интересуват да опознаете?, как ще говорите с представителите на университета?, кой води разговора?, кой какви въпроси задава?, кой си записва информацията? и т.н.

Неслучайно наблягам на подготовката. Понякога, представителите на щанда на даден университет, са директно въвлечени в процеса на селекцията на кандидат-студентите. И е ценно, именно младежа, да съумее да създаде „първо добро впечатление“.

Ако отиваш сам/-а ти е жалко, но пак е нещо. Ще можеш да си изградиш представа и да събереш брошури и информация, за да седнете после със сина или дъщерята да поговорите. Добре е и ти да си подготвиш въпросите и се подготви също да можеш да ги задаваш и да разбираш отговора и на английски или друг чужд език.

А за се ориентираш ето ти и един сборен календар на събитията в идните два месеца (това намерих аз, може да не е пълен):

Ден на холандските университети  : 2 октомври в Гранд Хотел София.

Световно образование : в София на 4 и 5 Октомври в Хотел Шератон и после и в други големи градове в страната.

Дни на италианските университети : 11 и 12 октомври, в Интерперд, София

Пътуващ салон на образованието във Франция . Започва във Варна на 2 ноември (А там може и да се видим! 😉 ), в София е на 12 , а в Стара Загора на 13 ноември.

Виж информацията на сайтовете. Проучи я подробно, но не си мисли, че това е достатъчно. Иди и виж на място. Живите контакти са безценни и могат да дадат на теб и детето ти и информация, за която не сте се сетили и да попитате.

И побързай! Салоните започват от утре, а някой изискват предварително записване, което е може да изглежда прекалено подробно, но ще улесни значително ефективността на посещението.

Успех!

Реклама

Вашият коментар so far
Вашият коментарВашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: