Да си намериш работа е като да си намериш гадже


НОВА ГОДИНА – Нова работа?

Днес излезе статията ми във вестник Капитал. Наздраве!Доволна съм, защото това, което исках да кажа в нея достига до много хора. Текста беше възпроизведен както го бях предала, с изключение на едно нещенце : бяха го „посресали“. Все едно като да бяха махнали мехурчетата от шампанското. Ето го тук за теб, читателю на блога, в цялата му „рошавост“. Пожелавам ти в идната година да намериш своята си смислена посока и смело и с удовлетворение да си я следваш!

*******

На вододела между две години се замисляме за позитивната промяна, за хубавото и конструктивното в професионалната ни реализация, за хората и възможностите около нас. Правим си равносметка и се замечтаваме. Пожелаваме си хубави неща и вдигаме тостове. И в тях, най-важни са духа и смисъла, а не количеството и алкохолния градус.

Ето няколко новогодишни идеи, специално за хората, търсещи професионална промяна.

Много негативни и мъчителни преживявания са свързани с периода на търсене на подходящата работа. Независимо дали в момента работим или сме безработни. Съвсем разбираемо е да изпитваме и силни негативни чувства. Но да се оставим много дълго да ни обездвижват и блокират – не е работа.

Има много конкретни неща, които можем да задействаме, за да излезем от този капан. Да изпишем на хартия или да нарисуваме в картина чувствата и мислите си. Да се обадим на някой позитивно зареждащ ни приятел и да поговорим. Да се включим в доброволческа акция в съзвучие с интересите и ценностите ни. А може пък просто да се сетим да помогнем на нашето обкръжение с нещо конкретно : пренасяне на мебелите, претакане на зелето, гледане на децата, писане на дипломна работа, новогодишна декорация на входа на блока, ръчна изработка на коледни картички… Въвличайки се осъзнато в съзидателна динамика, увеличаваме многократно вероятността за полезни контакти с обкръжението ни и в частност, с потенциален работодател. Работодателя би бил привлечен не от липсата, а от наличието на позитивната енергия която струи от нас.

Да пием за всичко, което ни носи радост и ни задвижва за позитивна промяна!

Нова година е удачен период за размисъл и дефиниране на годишните ни цели. За да можем да си ги изясним, е добре да направим преглед и на нашите ценности. В епохата на постоянни икономически и политически сътресения, индивидуалните ни ценности са тези, които носят относително усещане за стабилност. Когато имаме яснота за тях можем да вземаме по-осъзнати професионални и лични решения.

За дефиниране на нашите ценности и цели  имаме нужда от (поне) един спокоен следобед насаме със себе си. С бял лист, моливи и … топла напитка. Ако за пръв път сядате да правите това упражнение, в книги като „Седемте навика на високоефективните хора“ на Стивън Кови или пък „Просветление в работата“ на Стийв Нобел можете да намерите много тънкости. Удоволствието и ползата са гарантирани.

Да вдигнем тост за яснотата в професионалните ни цели и стремежи!

Празниците са страхотен период, в който можем да решим да разгърнем и разнообразим стратегията си за търсене на работа. Ако досега сме били активни в кандидатстването по обяви, сега е особено удачно да обърнем внимание на мрежата ни от контакти. По цял свят, значителна част от успеха при намиране на работа се постига чрез мрежа от контакти. Сега имаме абсолютно „легитимния“ новогодишен повод да пишем или да се обадим на хора, на които в по-забързания делник ни е „неудобно“ да го направим. Дори на по-„недосегаемите“ (според нас) хора можем да напишем коледна картичка, sms, е-мейл, съобщение в LinkedIn, да позвъним или просто лично да наминем и поднесем подаръче. Важно е добре и спокойно да обмислим посланието си. И в него да вплетем нещо повече от баналните „ЧНГ“ общи пожелания. Нещо специално, с мисъл за конкретния човек. И това, визирайки не статуса и позицията му, а лично него. Това е възможността да благодарим за нещо, случило се през изминалата година, да подчертаем важността на взаимоотношението ни и да му пожелаем нещо смислено и докосващо. Ако посланието ни е сърдечно и оригинално, има голяма вероятност то да бъде позитивно открояващо се сред купчината новогодишен „спам“. Но дори и да се загуби… самото измисляне и изпращане на посланието е страшно полезно за нас самите!

Да пием за щедростта и добротата във взаимоотношенията със значимите за нас хора!

Ако пък работим в момента, то сега можем да отделим време и да подготвим инструментите си за търсене на работа.  Да си направим  CV-то, което отдавна си казваме, че трябва да си направим. Ако вече имаме такова, да си го актуализираме или пък да си направим и някаква по-хубава наша си версия. Различна от „баналния“ европейски формат. Нещо което да отразява нашата уникалност и професионални стремежи. Можем да подготвим онлайн профила си или пък да си помислим за дизайна на личната ни визитка, която най-добре да представя профила и контактите ни.

Да пием за удовлетворението, плод на усърдието и постоянството в делата ни!

Понякога нито една от тези идеи не работят. Тогава може пък да имаме нужда от компетентен съветник. В съзвучие с темата, това може да бъде кариерен консултант или опитен коуч. Добрата новина е, че в България вече има все повече квалифицирани специалисти в тази област. Техните профили и контакти лесно се намират в интернет. Можем да им пишем и по празниците. А от началото на януари и да се срещнем с някои от тях и да изберем професионалиста, на когото усещаме, че имаме доверие и общуването ни е смислено.

Да пием за всяка стъпка, която с лекота ни доближава до работата, която обичаме!

И накрая е да помним, че Нова година е повод да се погрижим и за най-важните в нашия живот хора – ние самите. Ако сме активно търсещи нова работа, то сигурно сме си дали сметка, че търсенето на работа е работа. Нека се възползваме от почивните празнични дни за зареждане на батериите ни и за отпускане.

Да пием за доверието към живота и увереността, че там някъде нашата обичана работа ни очаква!

Наздраве!

Реклама

Вашият коментар so far
Вашият коментарВашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: