Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Изборът, който правиш днес, съгражда къщата, в която ще живееш утре

Картинка от статия за занаята на дърводелеца от техникум Ги дьо Мопасан, Франция

„Възрастен дърводелец решил да се пенсионира. Той казал на своя работодател, че смята да напусне работа, за да има повече време за семейството си. Разбира се, чекът в края на седмицата щял да му липсва, но все пак искал да има свободно време.На работодателя не му се искало да се раздели с добрия си работник и го помолил да построи още една къща като лична услуга. Дърводелецът се съгласил, но било видно, че той вече не влагал душа в работата си. Вършел я немарливо и използвал некачествени материали. Това бил безславен край на една славна кариера.
Когато дърводелецът приключил работата си, работодателят му подал ключ и казал:
– Заповядай, това е твоята къща … Моят подарък за теб.
Дърводелецът останал като ударен от гръм! Колко жалко! Само ако знаел, че строи собствената си къща, щял да направи всичко толкова различно.
Така се случва и с живота! Ние го строим ден след ден, често без да даваме най-доброто от себе си. А после с ужас установяваме, че трябва да живеем със създаденото.
Има поговорка, че „Животът е проект на делата ни“. Ти си дърводелецът на своя собствен живот и всеки ден забиваш гвоздеи, слагаш дъски или вдигаш стени.
Изборът, който правиш днес, съгражда къщата, в която ще живееш утре.“

Това е текст, който бях запазила в архивите си. Днес попаднах на него и ми се дощя да го споделя. Обикновено цитирам източника, но вече не помня откъде от Интернет съм го взела, за което моля за извинение на автори и/или преводача.


2 коментара so far
Вашият коментар

Заглавието, което сте поставили на статията си е напълно точно и много подходящо.Време е всички ние, които сме в такъв етап от живота си да помислим в какъв дом искаме да живеем и да започнем още сега да действаме по въпроса, за да не се окаже прекалено късно утре.Тук ни помагате много с по лесни съвета и идеи.Надявам се, че ще ни пишете пак.

Харесвам

Коментар от гранитогрес магазин

Много често, в договорите при възлагане на някаква задача, се използва термина „с грижа на добър стопанин“. Той служи, за да се назове духа, с който Изпълнителя на договора да работи по възложената от Възложителя задача. И понеже е невъзможно в един договор експлицитно всичко да се дефинира и гарантира, с тази фраза се апелира към добросъвестност и доверие.
След това пояснение (на не-юрист) ми се ще да ти пожелая да работиш за живота си „с грижа на добри стопани“ всеки ден!

Харесвам

Коментар от Капка




Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.