Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Изборът, който правиш днес, съгражда къщата, в която ще живееш утре

Картинка от статия за занаята на дърводелеца от техникум Ги дьо Мопасан, Франция

„Възрастен дърводелец решил да се пенсионира. Той казал на своя работодател, че смята да напусне работа, за да има повече време за семейството си. Разбира се, чекът в края на седмицата щял да му липсва, но все пак искал да има свободно време.На работодателя не му се искало да се раздели с добрия си работник и го помолил да построи още една къща като лична услуга. Дърводелецът се съгласил, но било видно, че той вече не влагал душа в работата си. Вършел я немарливо и използвал некачествени материали. Това бил безславен край на една славна кариера.
Когато дърводелецът приключил работата си, работодателят му подал ключ и казал:
– Заповядай, това е твоята къща … Моят подарък за теб.
Дърводелецът останал като ударен от гръм! Колко жалко! Само ако знаел, че строи собствената си къща, щял да направи всичко толкова различно.
Така се случва и с живота! Ние го строим ден след ден, често без да даваме най-доброто от себе си. А после с ужас установяваме, че трябва да живеем със създаденото.
Има поговорка, че „Животът е проект на делата ни“. Ти си дърводелецът на своя собствен живот и всеки ден забиваш гвоздеи, слагаш дъски или вдигаш стени.
Изборът, който правиш днес, съгражда къщата, в която ще живееш утре.“

Това е текст, който бях запазила в архивите си. Днес попаднах на него и ми се дощя да го споделя. Обикновено цитирам източника, но вече не помня откъде от Интернет съм го взела, за което моля за извинение на автори и/или преводача.

Advertisements

2 Коментари so far
Вашият коментар

Заглавието, което сте поставили на статията си е напълно точно и много подходящо.Време е всички ние, които сме в такъв етап от живота си да помислим в какъв дом искаме да живеем и да започнем още сега да действаме по въпроса, за да не се окаже прекалено късно утре.Тук ни помагате много с по лесни съвета и идеи.Надявам се, че ще ни пишете пак.

Like

Коментар от гранитогрес магазин

Много често, в договорите при възлагане на някаква задача, се използва термина „с грижа на добър стопанин“. Той служи, за да се назове духа, с който Изпълнителя на договора да работи по възложената от Възложителя задача. И понеже е невъзможно в един договор експлицитно всичко да се дефинира и гарантира, с тази фраза се апелира към добросъвестност и доверие.
След това пояснение (на не-юрист) ми се ще да ти пожелая да работиш за живота си „с грижа на добри стопани“ всеки ден!

Like

Коментар от Капка
Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s%d bloggers like this: