Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Впечатления от DigitalK 2013

За първи път бях на събитието DigitalK тази година.

Аз не съм IT човек и отидох там като наградена от конкурса на организаторите Дейвид де Ротшилд„Бих променил света като…“. Реших, че ще гледам събитието през очилата на предприемач.

Първото нещо, което съм записала в бележника си е случайно хваната в коридорите фраза : „..Обаче забелязваш ли съотношението жени/мъже? Някъде 20/80…“ Малко по-късно в първата пауза, на опашката пред дамската тоалетна, се зачудих колко ли пък е дълга другата опашка?

Представянето на Дейвид де Ротшилд беше точно като за мен. То беше приятно и вдъхновяващо. Аз гледах представянето му от първия ред и ръстa му, и иначе внушителен, беше още по-впечатляващ! Добро начало на събитието.

Сред участниците на събитието беше и Иван Станчов, който беше гост на NEVEQ. Радвам се, че те подкрепят инициираната от него фондация Карин Дом. Иван Станчов за мен е един реален и вдъхновяващ пример за социален предприемач и лидер със стил, който винаги буди уважение.

От ескпозето на Инбал Ариели от първия панел, стана ясно, че еднo от най-добрите места за възникване на предприемачески идеи и екипи в Израел е ….задължителната военна служба. Някак си го свързах с това, как много български мъже все се връщат и връщат към спомените от казармата след ен-тата ракия. 🙂

След седенето в залата, беше приятно, че обяда е навън. Добре, че ТОЙ(!) беше осъществил поръчката за хубаво време! Явно апетита беше окрилен от свежия въздух, защото хората от нашата маса не можаха да опитат от десерта – беше свършил.

Първияt следобеден панел не каза нещо кой знае какво ново. Може да резюмирам съдържанието с фразата „Разликата между добрия и лошия бранд е доверието.“.  Всеки от презентиращите, освен няколко думи по темата, презентира и …своята автобиография(или пък сребристия си пайетен констюм). И в този маркетингов микс се открои едно много приятно изключение. Присъствието на Тенко Николов(от Siteground). Той говори деликатно и в същото време с впечатляваща за мен сила на посланието. Той простичко каза „разбира се измерваме удовлетворението на клиентите и следим цифрите за качеството на продукта, но най-важния измерител за нас е когато ние и хората в екипа ни сме щастливи да работим това, което работим. “ Това беше супер истинско и искрено казано. Затвърдих си нещото, което наблюдавам напоследък. В България се заформя една модерна, позитивна генерация работодатели. Предприемачите от IT сектора като Тенко са един страхотен пример за това.

Последния панел включваше много колоритни личности от Латинска Америка. Те говореха сърцато и достъпно. А последната записка от бележника ми е фраза на Павел Езекиев( от NEVEQ). Мисля, че тя е абсолютно приложима и в областта на търсене на работа ( и в търсенето на гадже!). „За да си намериш инвеститор не бива да си прекалено настоятелен, защото това се усеща и отблъсква“.

ПубликатаОрганизацията на събитие от такъв характер в Народния театър за мен е някак контрастнa. В афишираните зад панелистите туитове някой написа : „В този театър никога не е имало толкова много хора, които си гледат мобилните телефони и лаптопите“. Докато седях на първия ред и чаках да започне първия панел пред мен прелетяха два …. молеца. Иначе мястото е удобно, лесно достъпно, но не толкова адаптирано с модерния и разчупен дух на хората от технологиите.

Харесвам този дух и с удоволствие бих отново посетила DigitalK и следващата година.

Реклама

Вашият коментар so far
Вашият коментарВашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: