Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Впечатления от Balkan venture forum 2013

Възможностите се крият на най-неочаквани места. На 15 май участвах в конкурса на Balkan venture forum и DigitalK  за продължаване в 140 знака на изречението “ Бих променил света като…“. На 20 май разбрах, че съм сред наградените. Веднага си пренагласих програмата и отидох на форума в зала 1 на НДК.

Ето какво видях там:

Форума си беше фокусиран върху IT и Telecom предприемачество и възможностите за финансиране и инвестиране на нови и иновативни идеи на начинаещи бизнеси от Балканския регион. Въпреки, че не съм в тази сфера, за мен бе много интересно да присъствам, защото:

1. Опознах малко по-добре IT „племето“:

Публиката на форума

Публиката на форума

– Имаше мнoго хора, които са свикнали да ходят на такива събития. Личеше им по непринуденото държание „това-е-поредната-за-мен-конфренция“. Много от тях си бяха по дънки. Имаше и такива с костюми, но някак небрежни, а не показни.

– Те наистина не са ранобудни. И двата дни от форума залата се понапълваше чак към 11ч. 😉

– Една трета от сандвичите за обяд бяха вегетариански. Поне няколко души около мен целенасочено попитаха за вегетарианска храна! Не съм оставала с такова впечатление от други професионални конференции.

– Докато си вървяха различните панели и презентации много хора си бяха отворили лаптопите(в публиката или отстрани на залата) и си работеха нещо фокусирано на тях.

– От тези, които не работеха на лаптопи в пубиката, много си държаха смартфоните в ръка. Включително някои от панелистите излизаха отпред по този начин и си ги въртяха в ръцете докато говорят.

– От друга страна, през цялото време на събитието нито един телефон не чух да звънне!

– Личеше си, как всички презентатори яко са си подготвяли презентациите и аргументите. Една голяма част от тях обаче, се опираха основно на цифри, схеми и технологични термини и не успяваха да сложат клиента и преживяванията в центъра. От това, тези които не разбираха от строго техничкеските елементи, не можеха да достигнат до смисъла на идеята. И се запитах, инвеститорите, задължително ли това очакват ? И не е ли нужно да ги омагьосаш с идеята, като им я предадеш простичко като на „юзер“?

– В паузите пускаха лека музика. На моменти тя звучше доста „секси“(буквално! с леки дамски възклицания на моменти). И докато се очакваше сутринта на втория ден да дойде министър Асенов, това звучене изглеждаше странно на фона на бизнес контекста. 🙂

2. Видях как хората презентират идеите си пред потенциални инвеститори. Мисля, че си направих някои много ценни за мен изводи:

– От гледна точка на инвеститорите е за предпочитане да видят все пак по-закръглени цифри в представянето на бизнес идеята, отколкото точни до единици 5 или 7 цифрени числа. Прецизността не носи по-голяма достоверност, а по-скоро затруднява запомнянето и представянето на мащабите.

– Опредлено си затвърдих това, което вече знаех, но тук го наблюдавах очевадно : 1 добра картинка = 1000 думи.

– И по-добре една добра илюстрация отколкото 5-6 графики една след друга, па било то и цветни. И илюстрацията по-добре да не е интерфейса на софтуера в детайли.

– Най-добрия аргумент за гледащите една презентация, след ROI аргументите в цифри, е да предадеш по възможно най-истински начин преживяването и възприемането на клиентите.

Определено се впечатлих от представянето на някои хора пред публика:

– Боян Бенев, един от основните организатори на събитието,  заради енергията в гласа му, която силно впечатлява и задържа вниманието. Думите му, които винаги бяха точно на място, семпло и без излишества. Лекотата и непринудеността, с която се държеше.  Въобще не се усети, че вероятно е загрижен за това, цялата организация да се случи добре и навреме.

– Fadi Bishara ( от Blackbox Accelerator), заради умните думи, които каза и особено заради фразата : „Before to fundraise you need to frendraise.“ (Преди да събирате капитал, трябва да си събирате приятели.)

– Steve Keil, (от MammoutDB), с неговия лек, игрив и страшно ефективен стил на общуване, с който неподправено увлича публиката да го следва и да се дисциплинира да седне и да започне да слуша.

– Ивайло Симов, (от Eleven), който водеше един от панелите и въпреки, че никой от публиката не поемаше с въпроси, успя да раздвижи нещата и да се получи една добра дискусия.

–  Andreas Klinger, (от Lookk), за страхотната презентация относно това, как ефективно да се проучи мнението на клиента. А благодарение на въпросите,с които държеше пубиката, съм сигурна, че повечето от хората научиха неща за себе си. Майстор от класа!

– Боян Иванов (от StorPool), за брилянтната презентация, в която имаше от всичко, балансирано и достъпно.

– Igor Hristov (от 4Virtus.com), за оригинално анимираното представяне-демонстрация, на която всички усетиха свежата емоция на идеята.

Запознах се с някои много приятни и интересни хора, с които си бъбрихме и в публиката. От Renaud Trnka (от Bouigue Telecom) разбрах как в тяхната компания протича процеса на избор на иновативни идеи отвън. Благодарение на него, имам и снимката, която публикувам тук.

Това е за изминалия форум. На 3 юни ще отида на Digitalk  и пак ще пиша:)

А спечелих тези две участия, благодарение на фразата :
„БИХ ПРОМЕНИЛ СВЕТА, КАТО БЪДА СЕБЕ СИ!“ 🙂

Реклама

Вашият коментар so far
Вашият коментарВашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: