Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Сериозно ли?!

Харесва ми да не се вземаме много на сериозно. Profil0И дори, като се засериозня, забелязвам, че Живота веднага ми сервира някаква шега. Ей така, за да ме сръчка.

Правя това встъпление, за да контрастирам сериозните думи, които ми се ще да ти препоръчам днес. Това са думите, свързани с начина, по който описваш статуса си в Linked In, Xing, Viadeo или в която и да е друга социална мрежа с професионална насоченост. Това са 3-4 думи, които стоят точно под името и снимката ти. Помисли ги много сериозно!

Когато работиш е лесно. Статуса обикновено е длъжността, която заемаш. По-сложно е, когато не работиш. Забелязвам е, че хората допускат някои грешки в статусите си в този период. Например „шеговити“ статуси като : „търсач на нови възможности“, „предприемач ентусиаст“, „отворен за нови предизвикателства“ или пък по-директния  „безработен“ или бруталното „–„, за какво подсказват според теб?

За мен, от професионална гледна точка, те са напълно безсмислени. И по-скоро показват отчаяние и недомислица, отколкото каквото и да било друго. Ще поясня защо мисля така. Ако си в една социална мрежа, само за да кажеш на най-преките си контакти „Ехоооо аз нямам работа, помогнете!“, да речем, че тези статуси са ОК. Макар, че и за това се съмнявам. А ако си там, за да те знае една професионална гилдия, бизнес среда или пък да те намират рикрутъри(консултанти и ЧР специалисти, които правят подбори), то тези статуси, са … нула информация(в най-добрия случай). Всеки път, като видя подобни надписи, си мисля, че за този човек, явно не е важно да продава профила си в този момент и си е сложил нещо безлично и безинтересно.

Знам, че не е лесно. Когато си отчаян и във висящата безпътица на безработицата, точно тогава да се сетиш, как да направиш така, че профила ти да продължава да те представя добре и да заинтересува, когото ти искаш. Ето затова написах толкова думи. За да те подсетя, че дори и да нямаш длъжност или дейност в момента, ти винаги можеш да посочиш в статуса си нещо сериозно и истинско. Не говоря да лъжеш! Само да го формулираш сериозно.

Ако си бил счетоводител, може да си го оставиш отново като статус. А може и да споменеш най-силната си експертиза. Например “ Експерт по международни счетоводни стандарти“ или пък „Специалист информационни счетоводни системи“ или пък „Счетоводител с Аглийски език“.

Принципа е много сходен, като този на идеята за визитките от предходния пост и този преди това и преди това. Какво? Не си се светнал още да си направиш визитки ли? Ама ти сериозно ли?!

Реклама

Вашият коментар so far
Вашият коментар



Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



%d блогъра харесват това: