Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Да посмеем да се определим позитивно

Ето един мой превод на откъс от книгата на Жак Саломе „Писма до интимния себе си“. Той може да те вдъхнови, когато се подготвяш за интервю за работа, за годишна оценка на представянето или пък за това да се заявяваш по-уверено като предприемач:

 

„Един ден, някой ме попита кое е най-позитивната страна на моята личност, кое е моето доминиращо качество. Почувствах се неспособен да отговоря на тези въпроси. Не е лесно да посмееш да се представиш с най-позитивния си аспект. Някакъв вид слепота, като внезапно заслепяване, като свенливост може би, ни пречи да кажем най-доброто в нас.

И когато се опитваме да опишем този аспект, ни идва наум всякаква разпокъсана терминология, за да размием това качество, което ни е трудно да признаем в нас, с клишета и неангажиращи баналности.

Да се запитваме за качествата си не е обичайно поведение Ние или се втурваме в първичен нарцисизъм, който повече замаскира, отколкото открива, или сме страшно ловки да изразяваме първо своите грешки, недостатъци или пропуски.

Да поемаме риска да се представяме с характерните си качества, като че ли не се препоръчва нито се одобрява в обществото, като поведение.

А би било интересно, обаче, да научим децата, а защо не и възрастните, по-добре да разпознават своите позитивни черти, по-добре да описват своите характерни ресурси, по-добре да възприемат богатството на своята личност.

Като че ли е трудно, да изразим едно «чисто» лично качество. То веднага се нюансира от няколко достатъчно размити прилагателни за да се умаловажи това, което е заявено.

Във визитката си за контакти, би било може би по-лесно да се представяме като : творец, упорит, жизнен, ентусиаст, надежден, динамичен или нежен… Устоявайки веднага на изкушението да смекчим с поправки, да нюансираме с подобрения, тези прекалено самонадеяни понятия! «Творец, да сигурно съм такъв, но когато условията го позволяват…Динамичен – очевидно е, но когато умората не се е насъбрала в повече. Нежен – разбира се, но когато се чувствам добре.» Наистина, много е трудно да се определим позитивно. Предпочитаме да оставим другите да се погрижат за това.

И в крайна сметка, хората, които мислят, че ни познават са често тези, които ни определят с ентусиазиращи или негативни епитети. Това чудато определяне на самите нас, това наподобяващо на поставяне на етикети действие, не е толкова свързано с нашите реални качества, колкото най-често с това, което докосваме, събуждаме у тези хора

Когато това, което задействаме в тях е от приятно естество, ние сме възприети като позитивни, а когато е от смущаващо или заплашващо естество, то ние сме каталогизирани като негативни.

По този начин ние рискуваме да изпаднем в един от най-пагубните капани – този, да се оставим да бъдем определяни от друг човек, изхождайки не от това, което ние сме, а в зависимост от това, което сме докоснали в другия!

Поканата е отправена. Коя е дарбата, с която можете да се отъждествите? Дали е любезността, толерантността, широкомислието? Внимание! Това, което ще бъде прието от някои като подарък може да бъде отхвърлено като нетърпимо от други, които биха възприели като слабост това, което вие изживявате като толерантност!

Важното обаче, ми се струва, да поемем риска да се самоопределим, да поемем риска да се отъждествим с най-богатите аспекти на нашата личност. За да поканим по този начин, тези с които общуваме да се опрат на нашите ресурси и на нашите възможности.“

Реклама

2 коментара so far
Вашият коментар

Merci beaucoup, ma chere Kapka!
широкомислие, ентусиазъм, тактичност …

Харесвам

Коментар от Rayna Tzvetkova

Браво, Райне и Мерси!:)

Харесвам

Коментар от Капка
Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: