Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Да посмеем да се определим позитивно

Ето един мой превод на откъс от книгата на Жак Саломе „Писма до интимния себе си“. Той може да те вдъхнови, когато се подготвяш за интервю за работа, за годишна оценка на представянето или пък за това да се заявяваш по-уверено като предприемач:

 

„Един ден, някой ме попита кое е най-позитивната страна на моята личност, кое е моето доминиращо качество. Почувствах се неспособен да отговоря на тези въпроси. Не е лесно да посмееш да се представиш с най-позитивния си аспект. Някакъв вид слепота, като внезапно заслепяване, като свенливост може би, ни пречи да кажем най-доброто в нас.

И когато се опитваме да опишем този аспект, ни идва наум всякаква разпокъсана терминология, за да размием това качество, което ни е трудно да признаем в нас, с клишета и неангажиращи баналности.

Да се запитваме за качествата си не е обичайно поведение Ние или се втурваме в първичен нарцисизъм, който повече замаскира, отколкото открива, или сме страшно ловки да изразяваме първо своите грешки, недостатъци или пропуски.

Да поемаме риска да се представяме с характерните си качества, като че ли не се препоръчва нито се одобрява в обществото, като поведение.

А би било интересно, обаче, да научим децата, а защо не и възрастните, по-добре да разпознават своите позитивни черти, по-добре да описват своите характерни ресурси, по-добре да възприемат богатството на своята личност.

Като че ли е трудно, да изразим едно «чисто» лично качество. То веднага се нюансира от няколко достатъчно размити прилагателни за да се умаловажи това, което е заявено.

Във визитката си за контакти, би било може би по-лесно да се представяме като : творец, упорит, жизнен, ентусиаст, надежден, динамичен или нежен… Устоявайки веднага на изкушението да смекчим с поправки, да нюансираме с подобрения, тези прекалено самонадеяни понятия! «Творец, да сигурно съм такъв, но когато условията го позволяват…Динамичен – очевидно е, но когато умората не се е насъбрала в повече. Нежен – разбира се, но когато се чувствам добре.» Наистина, много е трудно да се определим позитивно. Предпочитаме да оставим другите да се погрижат за това.

И в крайна сметка, хората, които мислят, че ни познават са често тези, които ни определят с ентусиазиращи или негативни епитети. Това чудато определяне на самите нас, това наподобяващо на поставяне на етикети действие, не е толкова свързано с нашите реални качества, колкото най-често с това, което докосваме, събуждаме у тези хора

Когато това, което задействаме в тях е от приятно естество, ние сме възприети като позитивни, а когато е от смущаващо или заплашващо естество, то ние сме каталогизирани като негативни.

По този начин ние рискуваме да изпаднем в един от най-пагубните капани – този, да се оставим да бъдем определяни от друг човек, изхождайки не от това, което ние сме, а в зависимост от това, което сме докоснали в другия!

Поканата е отправена. Коя е дарбата, с която можете да се отъждествите? Дали е любезността, толерантността, широкомислието? Внимание! Това, което ще бъде прието от някои като подарък може да бъде отхвърлено като нетърпимо от други, които биха възприели като слабост това, което вие изживявате като толерантност!

Важното обаче, ми се струва, да поемем риска да се самоопределим, да поемем риска да се отъждествим с най-богатите аспекти на нашата личност. За да поканим по този начин, тези с които общуваме да се опрат на нашите ресурси и на нашите възможности.“

Advertisements

2 Коментари so far
Вашият коментар

Merci beaucoup, ma chere Kapka!
широкомислие, ентусиазъм, тактичност …

Like

Коментар от Rayna Tzvetkova

Браво, Райне и Мерси!:)

Like

Коментар от Капка
Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: