Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Време е за on-line профил!

В работата ми на кариерен коуч срещам хора, които все още нямат онлайн профил.  Такива които си мислят, че нямат нужда, такива които не осъзнават за какво може да им послужи, такива които толкова са се отчаяли, че вече не виждат никакъв смисъл и … сигурно има и други категории, но не това е важно. Важното в случая е, че да имаш такъв профил си е възможност, която е жалко да пропуснеш. Особено удачно е да си отделиш време СЕГА (лятото) за това. Докато си се сврял някъде и търсиш малко хладинка в ужасната жега, можеш да седнеш и да го направиш. Можеш да ползваш твоето CV за модел и дори да правиш „копи-пейст“ по секции. Ако пък нямаш още CV, това си е един страхотен начин да направиш удара „2 в 1“. Когато си направиш онлайн профил, можеш винаги да го ползваш наготово и да го изпращаш(като линк или експортиран файл) и като CV.

Най-лесно е  да си създадеш профил в някой от многобройните сайтове за целта. Има и български и чуждестранни – изборът е твой. Ето, като ориентир, кратко описание на няколко от известните места и спецификите им:

WWW.LINKEDIN.COM ЛИНКТ ИН е най-голямата професионално (бизнес) ориентирана социална мрежа в света. Основно се използва за създаване и разширяване на мрежа само от професионални контакти. Това е и най-голямото и предимство. Всеки регистрирал се потребител добавя в профила си (много приличащ на стандартно CV) своя професионален опит, преминати обучения, образование и всичко което счита, че ще бъде полезно  от професионална гледна точка за неговите настоящи и бъдещи контакти, включително и снимка. Тази социалната мрежа е така изградена, че освен директните контакти в профила си, потребителят може да вижда и да се свързва с хората на неговите контакти с цел представяне, получаване на препоръка или проследяване на определено събитие или компания. Потребителите могат да създават контакти и да участват в групи на базата на професионални интереси, браншове или области, както и да участват в дискусии по определени професионални теми.  ЛИНКТ ИН се използва изключително много от работодателите и агенциите за подбор на персонал за търсене на потенциални кандидати по зададени критерии като образование, опит в определена област и т.н. Много често работодателите публикуват и обяви за работа, тъй като мрежата дава възможност обявата да достигне до избрана от тях група от потребители.

WWW.XING.COM КСИНГ е Европейската версия на ЛИНКД ИН – социална интернет платформа за създаване и развитие на мрежа от професионални немско говорящи контакти. По настоящем  платформата се използва от потребители в над 200 страни. Тя предлага на своите потребители лични профили, формиране и участие в групи по професионални интереси и области, участие в дискусии и други социални събития.

WWW.VIADEO.COM  е професионална франкофонска социална мрежа с над 35 млн. потребители. Разбира се има и англоезичен интерфейс, но основно се ползва на френски. Участниците в тази професионална мрежа са хора със собствен бизнес, малки и средни фирми и ръководители на фирми от различни сфери. Освен развитие на мрежа от контакти ВИАДЕО предоставя възможност за публикуване на обяви от страна на работодатели, водене на дискусии от потребителите по определени теми и създаване на бизнес реклама.

WWW.JOBS.BG  Джобс БГ е може би най-известната и масова електронна търсачка за работа в България.  Тя е предпочитана от работодателите и заради възможността да се публикуват както платени, така и безплатни обяви. Веднъж създал си профил, един търсач може много лесно да търси и да кандидатства.

WWW.JOBTIGER.BG  ДЖОБТАЙГЪР е също известна българска интернет търсачка за работа. Тя среща интересите на работодатели и потенциални кандидати и предлага и възможност на търсещите работа да изпратят автобиографията си не по конкретна позиция, а в специално създадена база от автобиографии, която в последствие се предоставя на работодателите и те директно се свързват с хората, отговарящи на техните критерии.

Внимание! Лесните функционалности при кандидатстване на някои търсачки могат да са и негатив. Пускането на прекалено много канидатури и то напосоки не водят до добър резултат, а (най-често) до обезсърчаване. По-добре 5 добре обмислени и целенасочени кандидатури на седмица, които да си спомняш, отколкото 100 „цъквания“ върху копчето „Канидатствай!“ за всеки случай.

И, помни! Онлайн търсачките не са панацея. Мрежата от реални и поддържани от жива връзка контакти си остават най-ефективния канал за търсене на работа.

WWW.FACEBOOK.COM ФЕЙСБУК е най-използваната и популярна интернет социална мрежа. За разлика от професионалните интернет търсачки за работа, целта на социалните мрежи е да предоставят възможност на хората да споделят своите лични идеи, убеждения и преживявания, както и да създават и общуват по групи на базата на общи интереси и дейности. Там не се публикуват обяви за работа, нито можем да  изпратим автобиографията си, макар, че се появяват някои приложения в тази посока. Силата на тази (и подобните и) социална мрежа е възможността да се разширява кръга от контакти. Ако си представим например, че 10 от твоите контакти споделят на други техни приятели или чуят за работа от техни приятели и колеги, то тогава ефектът от комуникацията и вероятността за намиране на работа е много по-голяма,  Интересен е и фактът, че все повече работодатели използват и социалните мрежи за добиване на впечатление за съответния кандидат, а това безспорно означава, че потребителите на ФEЙСБУК могат да управляват впечатленията на работодателите, създавайки си профил и публикувайки подходяща информация.

Ако си стигнал дотук и все още се чудиш дали има смисъл да си направиш онлайн профил, ето една статия, която показва накъде е „тръгнал влака“. Ти си решаваш дали да го хванеш, как и кога. Хубаво лято ти желая!

Реклама

2 коментара so far
Вашият коментар

[…] ВИАДЕО е професионална франкофонска социална мрежа с над 35 млн. потребители. Разбира се има и англоезичен интерфейс, но основно се позлва на френски. Участниците в тази професионална мрежа са хора със собствен бизнес, малки и средни фирми и ръководители на фирми от различни сфери. Освен развитие на мрежа от контакти ВИАДЕО предоставя възможност за публикуване на обяви от страна на работодатели, водене на дискусии от потребителите по определени теми и създаване на бизнес реклама. […]

Харесвам

Pingback от ВРЕМЕ Е ЗА ON-LINE ПРОФИЛ! | ProfiCV.bg Блог

Благодаря ви за публикуването на моята статия ProfiCV.bg! Тя е писана за летните отпуски, но сега в зимните много почивни дни звучи все така актуално.
Весели празници ви желая и успех в мисията ви!

Харесвам

Коментар от Капка
Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: