Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Без отговор

Това е съдбата на по-голяма част от хилядите кандидатури за работа в България. Тези, които получават някаква обратна връзка, са щастливци. Те или са попаднали на цивилизована компания (работодател или агенция за подбор), или са били сред избраните кандидати, които продължават по-нататък в процеса на подбор. Понякога компаниите се опитват да се „застраховат“ с текст в обявата “ Само кандидати, одобрени по документи, ще бъдат поканени на интервю“. Което, като че ли биха искали да да бъде разбрано и като “ само на някои ще дадем обратна връзка“, но всъщност не се разбира това, нали? Предполагам, че и ти като си пратил кандидатура или си се обадил на обява, се сблъскваш с най-лошия вид обратна връзка – тишината.

Попаднах на един пост от блога на Harward Business Review, който е за справяне с „безпокойството от тишината“ ( разбирай – липсата на обратна връзка) на работното място. Преразказвам тук за теб, 3-те стъпки, които препоръчва Питър Брегман , които са съвсем приложими и при търсене на работа:

  1. Приеми, че не знаеш. Приеми, че не знаеш, какво реално означава тишината. Устоявай на изкушението да запълниш празнотата от липсата на отговор с твоите собствени безпокойства.
  2. Попитай за разяснение. Свържи се с компанията и поискай информация за отговора. (Може и по мейл и … винаги позитивно)
  3. Повярвай на отговора. Каквото и да ти отговорят – че са много заети или пропуснали – не чети между редовете. Приеми отговора за истина и … продължавай напред.

Продължавам и аз напред и ..до скоро!

Реклама

Вашият коментар so far
Вашият коментарВашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: