Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Притча за магарето

Статистиката на блога сочи, че много се интересуваш от притчи. Споделям ти днес още една. Открих я в книгата на Жак Саломе „Et si nous inventions notre vie? (А ако ние сътворявахме живота си?).  Тя е преведен откъс от есето „Малки приказки за медитация“.

Един ден едно магаре паднало в кладенец. Часове наред животното ревяло жално и селянина, на когото то принадлежало, се запитал какво да прави. В крайна сметка решил, че магарето е старо и кладенеца е на пресъхване и може и без тях. Така или иначе нито едното нито другото, не били вече рентабилни. И той помолил няколко съседи да дойдат и да му помогнат. Всеки от тях взел по една лопата и започнали да зариват кладенеца.

В началото, когато магарето осъзнало какво се случва, започнало да реве още по-ужасно. А после, за изненада на всички, млъкнало. Работата продължила. Но в един момент, селянина решил да погледне в кладенеца. И той бил смаян от това, което видял. След всяка лопата пръст, която се изсипвала върху му, магарето се отърсвало. Пръстта падала на земята и то я стъпквало с копитата си. Малко по-късно, магарето се показало на повърхността и заприпкало по поляната…

Поука : другите (някои мислят, че това е животът) ще се опитат да ви затрупат с всякакви боклуци. За да излезете от дупката, решението е да се откажете да се подчините, да се отръскате, да измислите начин и да напреднете. Всяка наша неприятност е една бучка пръст, едно камъче, едно препятствие по пътя. От нас зависи да ги заобиколим или да ги използваме, за да напреднем. Можем да излезем и от най-дълбокия кладенец, ако постоянно допринасяме за освобождението си. 

Нямам какво да добавя повече.

Реклама

2 коментара so far
Вашият коментар

Ma chere Kapka,

Страхотен блогър си! Пожелавам ти щастлива 2010!

Amicalement, Rayn@

Харесвам

Коментар от Rayn@

Страхотно! Благодаря, че го сподели, Капка!
Весело посрещане на 2010г.!

Харесвам

Коментар от Maya
Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: