Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Препоръчано за теб

Препоръките са много ценни при търсене на работа. Те могат да достигнат до бъдещият ти работодател по най-различен начин.

Разбира се най-добре е да те препоръчат лично на работодателя и така, от самото начало, да имаш преднина пред други кандидати. И дори, може да се окаже, че си единствен кандидат, ако препоръката е направена в най-точния момент на най-точния човек. Работодателите оценяват възможността да си намерят веднага подходящ човек и да не захвaщат процес на търсене. Е, разбира се, зависи от големината и характера на компанията. Най-често, в големите фирми и в тези с международно участие, има дефинирани процедури за набиране, подбор и назначение, при необходимост да се търят външни хора. А и много зависи дали позицията, за която кандидатстваш е на по-ниско или на по-високо йерархично ниво и на кое ниво препоръчителя ти е направил контакта? Отговорът е – колкото по-висока е позицията и нивото на препоръката – толкова по-голяма е вероятността да нямаш конкуренти.

Относно  писмените препоръки – мнението ми е сходно с това за мотивационните писма. Ще поясня какво имам в предвид. Случвало ли ти се е да поискаш писмена препоръка от работодателя си (или бивш началник)? Тогава може би си се срещал с отговора „О, разбира се – ще ти дам препоръка. Моля те, напиши ми текст и аз ще го подпиша.“  От много хора съм го чувала това. Не знам ти как го възприемаш, но аз лично не одобрявам такъв един подход. Разбирам, че човека може би е зает в момента. А може и просто да не знае как се пише препоръка. Макар че в Интернет има вече много модели на препоръки, които може да взаимства за да напише препоръка точно за теб.  А и ако ти напишеш за себе си от негово име може да започнеш да скромничиш(или обратното) и да предложиш един недотам добре представящ те текст.  Ако работодателят ти напише някакъв общ шаблонен текст и не включи нищо специфично и истинско за твоята работа и за качествата ти, то мислиш ли че тази препоръка действително би променила нещо при показването и някъде?

Предлагам ти, като ти поискат текст да изпратиш някакъв текст, но да оставиш „……..“  на местата, където все пак поръчителят да сложи качествените думи, които той счита, че отговарят на твоята работа и твоите качества. Така всички печелят – ти имаш една (все пак) реална препоръка, работодателят ти е улеснен, а и следващия ти работодател ще има малко поне по-достоверна информация за теб.

Уверявам те, наистина е като при мотивационните писма – четящия търси да улови (осъзнато или не) автентичността на написаното и това му въздейства. За предпрочитане е една искренна и истинна препоръка, пък било тя и малко недодялана стилово, отколкото просто текст със стерилни клишета.

Признавам си, че писмените препоръки остават в досието за кандидатура и с това са ценни. Но лично аз напоследък предпочитам един друг вариант. Посочването на три-четири имена на поръчители(референти) в CV-то в специална за целта секция : ПРЕПОРЪКИ, РЕФЕРЕНТИ или РЕФЕРЕНЦИИ.  Предпочитам да е най-накрая. Нещо като „точката“ на CV-то. Завършек  в стил „черешката-на-тортата“. И това, което може да съдържа тази секция освен имената на референтите е : позицията им в момента и фирмата, в която работят. Вече ти си прецени дали е удачно да сложиш предишната им длъжност(ако е била различна, когато са работили с теб) и в какъв контекст сте работили заедно. Имам в предвид, че референт може да не е само колега, шеф, но и бивш клиент, доставчик или някакъв партньор от външна организация.

В реда на нещата е да попиташ самите поръчители дали приемат. Варианта, в който те приемат и ти решиш да сложиш и телефоните им за контакт – също е възможен, но не е задължителен.

Аз лично предпочитам, предварително публикуваните в CV-то референти, отколкото текста “ Препоръки ще бъдат предоставени при поискване“.  Първо – това оптимизира процеса, защото вече има информация за поръчителите, а не тепърва да се чака такава и второ – самите имена и позиции на хората говорят много и допринасят за имиджа ти.  Особенно е „в десятката“, ако човекът, четящ CV-то познава директно и в позитивен аспект някой от референтите ти. Затова добре си помисли и за имиджа на хората, които посочваш или които те препоръчват…

Даването и търсенето на препоръки е една голяма тема, но решавам, че доста неща споделих в този импулс- вдъхновение и …спирам тук засега.  Още, и то сериозна информация по темата, виж тук.

Реклама

5 коментара so far
Вашият коментар

Ideqta za referentite e dobra ,a do sega sym q propuskal – nezavisimo 4e ima hora koito biha garantirali ili pone izrazili mnenieto si za men

Харесвам

Коментар от В.Ванчев

Прави сте, но не бива да забравяме и още един вариант. Посочва го Чудомир в “Нашенци”. Разказът „Не е куче, като куче”
http://www.znam.bg/com/action/logins

Харесвам

Коментар от гравитон

Заинтригува ме. Ще трябва да го прочета… 🙂

Харесвам

Коментар от Капка

Така си е. Има три варианта
– първо гледаш, като напускаш с конфликт, да е все пак „политически коректно“. Макар че и тогава не е много удачно да се обърнеш тъкмо към човека, с който имаш разногласия да те препоръчва.
– второ – понякога да напуснеш поради разногласие с определен човек също си е референция само по себе си. 😉 Особено, ако въпросния човек няма добър имидж. Но дори и така да е, не е най-добре да градиш имидж върху негативно. И в този случай важи маскимата „само хубаво или нищо“…
– трето – остава ти, все пак, цялата мрежа от контакти, изградена по време на работата ти на тази позиция. Все ще намериш ценен поръчител измежду всички, с които си работил.Това го предпочитам пред второто.

Харесвам

Коментар от Капка

Напълно съм съгласен за нуждата от референти в края на сивито. Проблемът е, че често напускаме с конфликт и бившите ни шефове не искат да ни видят повече, камо ли референции да ни дават.

Харесвам

Коментар от Майк Рам
Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: