Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Нищо лично…

Вчера видях, че някой е влязъл в блога, след търсене с фразата „Кога идва отговор от кандидатстване?“. Затова сега ще се постарая да осветля донякъде темата. Съвсем обяснимо е да очакваш бърз отговор, като изпращаш кандидатурата си. Той в някой случаи е бърз, но това е по-скоро изключението, което потвърждава правилото. Бих ти препоръчала, като пращаш мейл с кандидатура, колкото и важна да е тя, да не се настройваш, че ей сега ще ти отговорят. И изобщо не го приемай лично. Всъщност проблема ни много често идва оттам, че приемаме липсата на отговор много лично. Което си е понятно де, но пък уверявам те, обикновено няма нищо лично в това от страна на работодателя. Знам за отговори(когато въобще има такива), получени на следващия ден, след изпращането на кандидатурата, но и такива получени след 6 месеца.

Най-лесно и бързо може да получиш отговор от малка фирма. Там процеса е значително по-къс и решението се взема бързо( дори понякога прекалено бързо).  

А в големите компании забавянето на отговор, се дължина на забавянията в процеса на подбор,  които могат да са от най-различно естество :

Чака се да мине срока, посочен в обявата. Чака се някой от хората, участващи в подбора, да се върне от отнякъде. Чака се някакъв проект да се разблокира. Чака се  всички, вземащи решение, да вземат решение. Чака се, защото потенциално трябва да ти дадат негативен отговор, но пък някой от кандидатите на по-напреднал етап също се бави в отговора си и пемат риск, ако ти дадат отрицателен отговор. Чака се, защото…

Особенно сега, когато ситуацията е трудна за бизнеса. От днес за утре се спират проекти и подбори. Променят се драстично вече взети решения, закриват се производства, магазини… Не го приемай лично, защото то не е такова. Не е и непременно негативен знак. 

Та ти пак си кандидатствай! Сега особено, още по интензивно. Важното е при изпращане на кандидатурата си, да си я архивираш щателно и да я възприемаш като … писмо в бутилка. Не се натъжавай от липсата на отговор. Нищо лично – просто бизнес!

Advertisements

има 1 коментар so far
Вашият коментар

От моите наблюдения забелязвам, че работодателят има интерес бързо да назначи служител, но понякога е възпрепиятстван от различни причини. Имах случай, в който ми се обадиха след 5 месеца, но тогава бяха назначили друг човек и той не се справял добре.

Like

Коментар от Макс
Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: