Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Интервю по телефона

Първо няколко предварителни думи. Този вид интервю се използва най-често на етапа след селекция на получени  CV-та. Може да служи за :

  • оценка на комуникативните умения на кандидата(особено за колцентър оператори или рецепционисти),
  • за потвърждаване на интереса, след спонтанна кандидатура от преди време,
  • за даване на допълнителна информация и допотвърждаване на интереса и т.н.

Това е един добър начин, който позволява събиране на още информация, преди решението да се покани кандидата на интервю. Наричам този телефонен разговор интервю, защото принципите на общуване са същите. Да, липсва възможността да се наблюдава езика на тялото, но пък фокуса върху гласа и смислъла на думите е по-силен. В някои ситуации директната среща с кандидата е невъзможна и тогава едно дълго телефонно интервю е добра алтернатива. Другия технологичен вариант на това интервю, която също се ползва напоследък, е видеоконферентната връзка. Разликата е, че е предварително уговорено и не могат да те хванат изненадващо някъде. Т.е. ти си подготвен.

Няма да се разпростирам върху това какво точно да казваш и какво не. Виж в jobs сайтовете – има много писани правила. Държа обаче, да те предпазя от една абсолютно глупава и може би затова често срещана грешка.

Ако позвъняването от работодателя или агенцията по телефона те хване на улицата или на някое неудачно място за говорене, то шума около теб може силно да попречи на качеството на общуване. Това си е фундаментална пречка за доброто протичане на разговора. Не се притеснявай – предложи да проведете разговора за друг момент. Дори с цената на това ти да трябва да се обадиш, за предпочитане е отколкото да оставиш да възникнат комуникационни недуразумения. Същото важи и като ти звъннат от компания „Х“ и ти на момента не се сещаш коя е точно въпросната компания или обява. Не продължавай разговора, а отложи и си припомни. Уверявам те фразата “ О, извинете, а каква беше обявата от вашата фирма, че съм напускал кандидатури на 50 места и не помня точно?“  не звучи хич добре. Като ми се случи да чуя тази фраза (а съм я чувала често) първото, което ми идва наум е, че този човек не е мотивиран да работи за нашата фирма, а просто отчаяно и хаотично праща кандидатурата си насам-натам.  При следващото обаждане, обаче – бъди готов наистина! Помогни максимално на късмета си!  Нали си спомняш : Работодателя търси щастливи (мотивирани, целеустремени и т.н….) хора!

Реклама

Вашият коментар so far
Вашият коментарВашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: