Да си намериш работа е като да си намериш гадже


Онлайн кандидатстване … в България.

В един коментар стана на въпрос за онлайн кандидатстването и търсенето на работа. Като всяко нещо и това си има позитивни и негативни страни. Споделям тук моите, но ти след като четеш  блогове сигурно си вече още по-напреднал по темата. Прецизирам, че кандидатстването онлайн предполага, че има обявена позиция или формуляр за онлайн спонтанно кандидатстване. Тогава се изисква да се следва формата на сайта, на който кандидатстваш и …важат почти същите правила както при изпращане на CV и мотивационно писмо по мейл или на хартия. Е, разбира се пишеш на кирилица, ако е на български, а не на латиница и ако прикачаваш CV файл, е по добре да е в pdf формат, за да няма недоразумения с форматирането при отваряне.

Като човек, който е бил и от страната на работодатела, на агенция за подбор, а и също кандидатствал активно, ето какво ми е мнението за феномена онлайн кандидатури в България.

Много фирми и агенции говорят за т.нар. e-recruitment (онлайн набиране на кандидати), но малко са тези които го правят като хората в нашата страна(за съжаление!). Обикновенно пращаш кандидатурата си и после….нищо. В най-добрия случай, автоматичен мейл с потвърждение и после …. пак нищо. Липсата на обратна връзка е повсеместна. Не мога да виня никого, ресурсите за развитие на една добра e-recruitment платформа никога не са приоритена грижа на топ мениджмънта някак. Няма да се разпростирам в анализи на причините. И тогава онлайн кандидатстването всъщност е просто едно автоматизирано … изпращане на мейл, а не наливане в база данни. „Наливането“ е ръчното подреждането на файловете получени от кандидатите по директории с кодови имена и …толкоз. При това после търсенето да не ви разправям как се прави и колко е ефективно…  Единственно някои(не всички) фирми, част от международни корпорации имат една добре структурирана база данни и с малко усилия могат да комуникират по-интерактивно с кандидатите…ако това им влиза в приоритетите.

Другата особенност сигурно вече си я усетил лично – интерфейса не винаги е удобен за кандидатите. Особенно това касае порталите за онлайн кандидатстване, които имат интерес наистина ефективно да налеят информацията в добре структурирана база данни. За целта те използват т.нар падащи списъци, които понякога улесняват въвеждането на информация от кандидата, но понякога – хич. Няма да цитирам имена, само ще цитирам случай с много известен български портал, в който за раздела Обучение в падащия списък няма място да изпишеш нищо РАЗЛИЧНО от техния списък с учебни заведения. Тогава единственния ти вариант да изпишеш завършена…например квалификация от Швейцарски колеж, е да я отбележиш накрая на CV-то в полето за свобеоден текст.  Е, после при търсенето по критерий Обучение в профила ти няма да има …нищо и твоя профил няма да е в резултата от това търсене.  Спирам до тук с коментариите, които мисля, че обясняват защо НЕ мисля, че онлайн кандидатстването в България е нещо с позитивен дух и резултат. Освен, ако имаш „стандартен“ профил, който влиза във всички графи от падащите списъци.

И в духа на светогледа ми ще завърша с „пълното в чашата’, което неминуемо съществува. Харесвам Jobs.bg. Не съм им рекламно лице, нито пък ги познавам лично хората, които го правят тоя портал, но и като кандидат и като работодател съм доволна от удобството на този портал, а и от отношението на хората, които помагат по телефона при нeбходимост. Само едно имам да ти препоръчам, като ползваш Jobs.bg. Пиши си винаги мотивационното писмо, когато се изисква. Знам,че там е лесно да натиснеш копчето „Кандидатствай“ и да пратиш просто една кандидатура само със стандартно CV. Когато има много кандидати, много лесно е такава една кандидатура да бъде игнорирана без прочит, просто защото нямаш писмо, а се изисква. Това улеснение  прави също, че като ти се обадят по телефона ти си изпонапращал толкова кандидатури „за всеки случай“, че не си спомняш за какво си кандидатствал точно и … рискуваш да звучиш объркано, несериозно и немотивирано. А жалко! Пожелавам си скоро нещата да се променят и този постинг да не е вече актуален. Тогава аз самата ще го изтрия с удоволствие или ще си напиша опровержение. Благодаря ти, че дочете до края!


3 коментара so far
Вашият коментар

Pozvanete mi az 6te se otzova v vseki edin moment….ot Lovech sam no tova ne e pre4ka…..za da se sre6tnem……tel.mi e 0888 03 31 13

Харесвам

Коментар от iliana

Наистина жалко, че положението е такова. За първи път ми се налага да си търся работа и предвид бранша, в който се изявявам професионално, единственият начин за кандидатстване е on-line. Липсата на отговори ме накара да потърся причината в себе си. Оказа се, че не търся където трябва. В това се уверих когато попаднах на няколко форума, в които специалисти в моето положение споделяха опит от „НЕотговарянето“ от страна на компанията-работодател. Много често обявите на такива компании се появяват само след 2-3 седмици в същи вид, в който са били публикувани преди това. Не вярвам да не са одобрили нито един кандидат и това да е причината за повторното или дори потретено публикуване.
Тогава се сетих какво ставаше с така наречените интервюта в компанията, в която работех допреди няколко месеца. Управителят идва и казва на координатора да пуска обява за свободни места в Call Center-а. Координаторът го прави, започва да събира документи на кандидатстващи и след две седмици, когато обявата е свалена, пита управителя кога да започват интервютата, при което управителят пита: „Какви интервюта? Кога съм казал, че има свободни места?“…
Сещам се и за една покана за интервю, която ми бе отправена по имейл. Имейлът бе изпратен в ранния следобед, а интервюто трябваше да бъде само след няколко часа – в 16.00. Не бях у дома, за да проверявам пощата си през 5 минути. Не ме потърсиха по телефона. Вечерта, когато се върнах, разбрах. Когато на другия ден позвъних за да попитам не е ли могло да ме потърсят на мобилния или поне да определят срещата за следващ ден, ми бе отговорено нещо от сорта „Каквото било – било“.

Успех!

Харесвам

Коментар от Пенко Пенков

Jobs.bg са горе долу добре. Като дизайн също ми допадат.

Харесвам

Коментар от uchebnika.com




Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.