Да си намериш работа е като да си намериш гадже


CV – лични данни

А сега  – конкретно!  Заглавие на CV не е необходимо. Много хора слагат заглавие над целия текст : Автобиография, Curriculum Vitae.  Това наистина не носи никаква стойност, а пък заема място. Идеалното CV е това, което най-добре те продава и съдържа всичко ценно на 1 страница – обхваща се с един поглед и се запомня добре визуално. Първо си е твоето име – не е нужно да са и трите имена, освен ако по стечение на обстоятелствата много хора използват презимето ти вместо фамилията в определени професионални среди.  Лични данни : някои ги слагат накрая на CV-то, но за мен си е естествено да са край името и снимката. Нещото, което не бих сложила в личните  данни е дата на раждане. Освен, ако подбораджията не е роден на същата дата и това го заинтригува позитивно:) А иначе рискуваш четящите да ти лепнат клишето „скорпион“,“водолей“ и прочее  и това да им създаде предварителна нагласа, която не можеш да прецениш дали е полезна за имиджа ти или не. Смислено е да се сложи възрастта – това е важна лична информация, а зодията не е. За месторождението правилото е  същото. Струва си да го споменаваш, само ако кандидатстваш за позиция, която предполага, че познаваш определен регион (или си земляк на собственика на фирмата:)).  Можеш да сложиш семейно положение и деца, ако желаеш и е важно да се знае. И дори годините на децата също може да се има в предвид, но в никакъв случай имена, пол и друга информация за тях. Все още се споменава в CV на мъжете дали са карали казарма или не. Струва ми се, че това вече не е необходимо, ако няма отношение към целта ти, фирмата или длъжността. Или поне не е нужно да е в личните данни. Виж, ако по време а военната служба си имал интересен организационен или професионален опит, спокойно можеш да го посочиш в разделите за това. Националност(т.е. гражданство, а не етническа принадлеждност) е хубаво да се отбележи, когато заради името, има риск да те възприемат като чужденец, а  също така, когато е добре да покажеш, че имаш определено или двойно гражданство или че познаваш добре и други култури.  Лелееее май много подробности сипвам напоследък, но пък силно се надявам да са ти полезни. Продължението следва…

Реклама

2 коментара so far
Вашият коментар

Извинете ме за пропуските и няколкото грешки в горния ми коментар.Надявам се, че е разбираем. :)))) Харесва ми Блога! Полезен е!
Благодаря Ви!

Харесвам

Коментар от Румяна Пенкова

Здравейте,
съжалявам, че гореописаното подразбрах от кандидатурите си. Само не разбрах, защо – нито един, или хайде да не глобализирам, но голяма част от работодателите, не отговарят на нито една кандидатура, пък дори и по шаблонен начин. Нито пък указват кога ще се разглеждат кандидатурите и до колко време бихме могли да очакваме отговор. Това не е ли нелоялност към човекът, който е заинтересуван от тяхната фирма.
Ако му благодарят, то той – след година или две, ще кандидатства отново – а така ще си мисли, че не е одобрен, не е подходящ.
Също така, имам наблюдения, че ако отговорят, то е с изречението – Ще ви се обадим.
– Ще ми се обадят Кога?! – Някога? Декември? И така стои и си чака милият безработен от август до декември, защото това е фирмата, в която иска да работи, защото е мотивиран да изпълнява нещото което умее.
Макар и абстрактно написано – долу горе така стоят нещата.
Хубаво е и фирмите да се позамислят, не само кандидатстващите да опитват да им се нагодят. А само по себе си – нагаждането на думи, не отговаря на същността на човека.
И отново – един нескончаем лабиринт – търсене – предлагане.
Няма да разглеждаме другите подточки на търсе и предлагане.
Поздрав Румяна

Харесвам

Коментар от Румяна Пенкова
Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.%d блогъра харесват това: